Gazet van Antwerpen Kempen

“Evenement was wat we nodig hadden na corona”

Hele Groenplaat­s in de ban van sportief spektakel

- DAVID VAN TURNHOUT

een balletje gooien. En ook hier was de regen maar van korte duur. Na een bui werd er een vreemde machine bovengehaa­ld en onder een basketbalr­ing geplaatst. “Dit toestel speelt je snel de bal weer toe nadat je geworpen hebt”, klonk het. Op de Handschoen­markt was de machine zodanig ingesteld dat ze de bal weer recht in je handen terugspeel­de, maar in een echte trainingso­mgeving kan de pass alle richtingen uitgaan. “Echte profession­als trainen uren met zo’n toestel”, vertelt één van de verantwoor­delijken. Voorbijgan­gers konden zelfs zo’n toestel ter waarde van 9.000 euro winnen als ze deelnamen aan een loting, maar er waren ook kleinere prijzen te winnen.

Ook hier was de horeca zo enthousias­t over het evenement dat ze het op een akkoord gooiden met de basketbals­tand. Wie zeven op tien shots in de ring gooide, kreeg bij de buren een gratis wafel. Wie acht op tien haalde, mocht aan tafel schuiven voor

Twee Nederlands­e zussen genieten van de sfeer.

Geert Matthijs

Uitbater Sals Café Groenplaat­s een gratis pizza.

Ook de negenjarig­e Lex waagde zijn kans. Ondanks zijn jonge leeftijd speelt hij toch al vijf jaar basketbal bij Fellows Ekeren. Uiteindeli­jk haalde Lex vier op tien, en daarmee greep hij naast zijn felbegeerd­e wafel. Maar spelen voor de sport vond hij mooier. “Ik droom ervan om zelf profession­eel basketbals­peler te worden”, zegt hij. “Net als mijn grote voorbeeld Thibaut Vervoort.”

Terug op de Groenplaat­s hadden zich intussen heel wat fans verzameld om te supportere­n voor het Belgische vrouwentea­m die op dat moment tegen Polen speelden.

Alle nationalit­eiten

Onder hen ook de papa van Belgian Cat, Ine Joris. Samen met Eline, de dochter van zijn beste vriend, wil hij geen seconde van de wedstrijd missen. “Ik probeer er altijd bij te zijn wanneer mijn dochter speelt”, vertelt hij. “Vroeger was dat makkelijke­r omdat ze toen vooral in Europa speelde. Tegenwoord­ig is dat steeds verder, zoals in de VS en in Australië. Maar nu speelt ze hier, in mijn eigen stad. Dat mag ik natuurlijk niet missen.” Uiteindeli­jk haalden de Belgian Cats het later op de avond niet tegen een sterk China, maar dat zal niet aan de smouteboll­en van Victor gelegen hebben. Hij staat al twee jaar met zijn kraam op de Groenplaat­s en mag teams uit de hele wereld tot zijn klanten rekenen. “Ik zag hier de afgelopen dagen zowat alle nationalit­eiten passeren. Zelfs Japanners en Mongolen zijn bij mij smouteboll­en komen halen, net als de Belgen. Waarschijn­lijk hebben ze daarom zo goed gespeeld. Mijn smouteboll­en zijn duidelijk heel goed voor sporters.”

Er bestaat geen twijfel over dat dit WK de stad doet herleven na een lange en moeilijke coronaperi­ode. Eindelijk is het weer zomer, en daar kan ook een klein buitje tussendoor niets meer aan veranderen.

“Er was veel volk op de been en er heerste een leuke sfeer.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ??
FOTO JEROEN HANSELAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium