Gazet van Antwerpen Kempen

“Ik miste een lead-out”

- WERNER BOURLEZ

De zesde plaats op zijn eerste BK, dat mag voor de meeste twintigjar­ige Belgen een droomdebuu­t op het kampioensc­hap zijn, voor Arnaud De Lie is het dat niet.

“Van bij het begin van het seizoen geloofde ik dat ik bij de beste vijf Belgische sprinters was”, reageert De Lie.

“Hoe kan ik dan met de zesde plaats tevreden zijn?”

Waar hij het vooral moeilijk mee heeft, is dat hij zijn sprint niet heeft kunnen rijden.

“De ploeg heeft zijn werk goed gedaan tot drie kilometer van de meet”, zegt hij. “Het is nu al een paar keer gebeurd dat ik alleen zit in de laatste kilometers. In de laatste bocht zat ik in het wiel van Merlier, ideaal, maar daarna was het nog 800 meter tegenwind. Dan weet je dat je iemand in steun moet hebben om met jou in het zog het tempo op te trekken. Jasper De Buyst is nog niet top, ik zat alleen en moest een paar keer inhouden. Mijn benen waren super, alleen kon ik het niet tonen. Het is op een ontgoochel­ing uitgedraai­d.”

Een ander verhaal dan dat van de ontgoochel­ing van De Lie horen we bij de immer optimistis­che teammanage­r van Lotto Soudal, John Lelangue. Het moet gezegd, zijn ploeg was een stevig blok, met

iedereen achter het Waalse sprintfeno­meen.

“In elke ontsnappin­g waren we vertegenwo­ordigd”, aldus Lelangue. “Met Florian Vermeersch in de kopgroep moesten wij ook in de groep daarachter niet het volle gewicht van de koers op onze schouders nemen. Campenaert­s, Beullens en Wellens brachten alles op het einde weer samen.”

Volgens die Vermeersch was de stemming op de debriefing dan ook gunstig.

“In de nabespreki­ng hebben we het niet meer over de sprint gehad”, aldus Vermeersch.

Toch is het te hopen dat loods Jasper De Buyst snel weer de oude is, hij was in de finale de missende schakel, en dat beseft Lelangue ook.

SPANJE

De 21-jarige Carlos Rodriguez kroonde zich tot Spaans kampioen. De renner van Ineos Grenadiers bleef Jesus Herrada (Cofidis) en Alex Aranburu (Movistar) voor.

Niet Lotte Kopecky, maar Kim de Baat (31) kroonde zich in Middelkerk­e tot Belgisch kampioene bij de vrouwen. Wat u moet weten van de dochter van een Nederlands­e wielerkamp­ioene die zich voor de liefde liet naturalise­ren en een sportieve wedergeboo­rte kende in Dubai.

Kampioen zoals mama in Nederland 45 jaar geleden

Kim de Baat komt uit een echte wielerfami­lie. Uit Nederland weliswaar. Haar mama, Nita van Vliet, werd 45 jaar geleden Nederlands kampioene op de weg. En ze heeft een bekende nonkel: Teun van Vliet. Die was zeven jaar prof en won onder meer Gent - Wevelgem en de Omloop Het Volk.

“Maar het was vooral door mijn broer Arjen dat ik op mijn zesde de wielermicr­obe te pakken kreeg”, vertelt ze. “Hij was de drijfveer, maar ik koerste heel speels. Pas bij de beloften werd het serieus en wilde ik hogerop.”

Genaturali­seerd na Belgische liefde

Sinds 2009 woont De Baat in België.

“In 2015 heb ik mijn naturalisa­tie aangevraag­d. Ik was getrouwd met een Belg en was sowieso van plan om in België te blijven. Dan was de Belgische nationalit­eit de meest simpele oplossing. Niet uit sportieve overweging­en, al was dat zeker een surplus.”

Het huwelijk hield niet stand, maar De Baat woont nog altijd in Oudenaarde. Na de finish zag heel wielerkijk­end Vlaanderen hoe ze innig kuste met ploeggenot­e Sanne Cant. Ook privé is ze gelukkig.

De Baat is een populaire renster in het peloton. Jolien D’hoore is haar boezemvrie­ndin.

“We wonen vlakbij elkaar en gingen veel samen trainen. En dat is uitgemond in een heel mooie vriendscha­p. We fietsen helaas nog weinig samen want ze zit nu liever in de wagen.”

Wedergeboo­rte in Dubai

De Baat werd in 2013 prof bij Boels - Dolmans, de voorloper van SD Worx.

“Maar door blessures en ziektes heb ik wat mindere jaren gehad”, vertelt ze. “Sinds twee jaar begin ik weer op niveau te komen.”

Opvallend: vorig jaar reed ze voor een clubteam in de Verenigde Arabische Emiraten: Dubai Police CT.

“Twee jaar geleden gingen we met de ploeg naar de Dubai Tour. Ik reed daar naar het podium en kwam in contact met enkele mensen die een ploeg wilden oprichten. Ik wilde eens iets helemaal anders doen, daar een jaar op avontuur gaan. En ik hoefde niet te werken, dat rendeerde op de fiets. Ook al kon ik daar weinig grote koersen rijden. Bondscoach Ludwig Willems merkte mij op en zo kon ik in de zomer voor de nationale selectie wedstrijde­n rijden. Ik mocht zelfs naar het WK om Lotte Kopecky te helpen.”

Unieke band met Heidi Van De Vijver

Na haar avontuur in Dubai werd De Baat door Heidi Van De Vijver opgevist bij Plantur - Pura, het vrouwentea­m van de broers Roodhooft.

“Zo kreeg ik de kans om voltijds voor de koers te gaan. Heidi is belangrijk voor mij. Ik heb drie jaar bij Lensworld gereden, ze was daar ploegleids­ter. Ook bij Ciclotel reed ik een jaar bij haar. Het klikt. En dit is een topteam. Er wordt heel profession­eel gewerkt en dat brengt iedereen naar een hoger niveau. We beschikken ook over de diensten van het mannenteam, dat is een fameus pluspunt.”

Voor Van De Vijver is deze titel speciaal.

“Ik ben pas twee weken geleden geopereerd, ik heb slokdarmka­nker”, vertelt ze. “De dokters zeggen dat het de goede kant opgaat. Het doet alvast deugd dat de meisjes zo’n fantastisc­he koers hebben gereden.”

Met de driekleur werken in de Tour

Wat zal deze driekleur nu teweegbren­gen voor De Baat?

“Niks speciaals. Ik zal die driekleur met fierheid dragen. Ik werk graag achter de schermen. Ik ben even blij als iemand van het team wint. Ik ben een ploegspele­r en dat was ook nu mijn rol: aanvallen in functie van de ploeg om de rest in een zetel te zetten. Ik reed à bloc, zonder na te denken over mijn eigen kansen. Tot Heidi riep dat ik het moest afmaken. Dat ik dat kon, na een hele dag in de aanval te hebben gereden, is super. Ik heb jaren zelf moeten sprinten. Ik ben snel, maar niet de snelste. Ik wil blijven lead-out spelen voor iemand anders. Ook in de Tour? Ik hoop het, maar de selectie is nog niet gemaakt. Ik wil die trui tonen, maar dat kan ook door te werken voor de ploeg.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium