Gazet van Antwerpen Kempen

“Ik begin weer vanaf nul”

G-atleet Matthias Boonen geeft visitekaar­tje af in nieuwe categorie

-

G-atleet Matthias Boonen liep vrijdagavo­nd een race in een race op het BK op de 1500 meter in Gentbrugge. De loper uit Lichtaart knokte er zich naar een Belgisch record in zijn nieuwe categorie IPC 38. Het is slechts een begin. Boonen wil rustig groeien om op internatio­naal niveau mee te doen om de knikkers; met als ultieme doel de Paralympic­s in Parijs.

Een visuele beperking, een motorische beperking, clusterhoo­fdpijnen, een coronabesm­etting en een rechterbee­n dat niet meewerkt, het houdt Matthias Boonen niet tegen om snel te lopen. Voor de G-atleet staan alle bordjes weer op nul. Tot vorig jaar liep hij in de categorie T13 (slechtzien­d zonder begeleider), maar nu zit hij in de categorie IPC T38 (atleten met een hersenlets­el, niet RS gebonden). Als enige G-atleet in een reeks met valide atleten verbeterde hij het zes jaar oude Belgisch record (4’47”10) in zijn klasse met bijna anderhalve seconde tot 4’45”71.

“Dit lag in de lijn van de verwachtin­gen. Op basis van waar ik nu sta op training, was zo’n tijd logisch”, blikte Matthias Boonen tevreden terug. “Nadat ik lang de naweeën ondervond van een coronabesm­etting, heb ik heel rustig opgebouwd. Aangezien er geen grote kampioensc­happen zijn dit jaar, heb ik de luxe om mijn tijd te nemen om op niveau te geraken. Na de eerste test in Nottwill in Zwitserlan­d twee weken geleden voelde ik dat het nog beter kon. Op het BK wilde ik het Belgisch record aanvallen en dat is gelukt.”

Polsstoksp­ringster Fleur Hooyberghs hield een dubbel gevoel over aan het BK in Gentbrugge. Ze miste een buitenkans­je om de Belgische titel te veroveren, maar na fysieke problemen met een hardnekkig­e achillespe­esblessure is het een half mirakel dat ze pijnvrij kon springen. Een sprong over 3m90 leverde Hooyberghs het zilver op. Indien ze bij haar eerste beurt over 4m was gewipt, had ze goud gepakt. “Eerst en vooral was het deze week heel spannend of ik zou kunnen deelnemen aan het BK omdat ik heel veel last had van de achillespe­es”, reageerde de atlete uit Arendonk. “Gelukkig kon ik alsnog deelnemen, maar mentaal was het een strijd en de voorbije week heb ik niet kunnen trainen.”

Hooyberghs bleef iets onder haar beste niveau. “Met vier meter was ik Belgisch kampioene geweest”, beseft de ACHL-atlete die een PR heeft staan van 4m16. “Ik heb al vaak bewezen dat ik 4 meter kan springen. Winnen was heel mooi geweest, maar ik mag niet klagen. Vooraf had ik getekend voor een scenario waarin ik pijnvrij kon springen. Ik ben blij dat ik het BK zonder fysieke problemen ben doorgekome­n. Het was ook geen makkelijke competitie. We kregen enkele stevige stortbuien te verwerken.”

Nu haar achillespr­obleem onder controle lijkt, kan ze nieuwe wedstrijdp­lannen smeden. “Volgende zaterdag spring ik op de Nacht van de Atletiek. Een speciale wedstrijd, want vorig jaar sprong ik daar mijn record. De week daarna neem ik deel aan een wedstrijd in Milaan. Momenteel zit ik nog in de examens. Er volgen binnenkort wedstrijde­n van een heel mooi niveau en daar kijk ik enorm naar uit.”

 ?? FOTO GEERT DE RYCKE ??
FOTO GEERT DE RYCKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium