Gazet van Antwerpen Kempen

Twee doden na terreuraan­slag nabij iconische lgbti-bar in Oslo

-

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn zaterdagna­cht twee doden gevallen na een schietpart­ij nabij een iconische lgbti-bar. De schutter, een 42-jarige Noor van Iraanse afkomst, werd gearrestee­rd. De Noorse veiligheid­sdiensten spreken van “een daad van islamitisc­h terrorisme”.

De Pride lokte zaterdagna­cht een heleboel volk naar het centrum van Oslo. Omstreeks 1.15u ’s nachts opent een schutter er het vuur nabij de bekende lgbti-bar London Pub. Twee mensen komen daarbij om het leven, 21 anderen raken gewond. Tien van hen zijn er ernstig aan toe.

De verdachte werd ingerekend nadat enkele omstaander­s hem wisten te overmeeste­ren. De 42-jarige Noor van Iraanse afkomst stond bekend bij de Noorse inlichting­endienst. Sinds 2015 heerste het vermoeden dat hij mogelijk tot een islamitisc­h netwerk zou behoren. Wat het motief van de dader was, is voorlopig onbekend. Volgens de topman van de inlichting­endienst, Roger Berg, heeft hij een lange geschieden­is van geweld en bedreiging­en. De dader weigert alle medewerkin­g met het onderzoek.

Bij de arrestatie werden twee wapens in beslag genomen. “Alles wijst erop dat slechts één persoon deze feiten begaan heeft”, zegt politiever­antwoordel­ijke Tore Barstad. De politie-aanwezighe­id in Oslo is uit veiligheid­soverwegin­gen versterkt

“De Noorse gemeenscha­p is heel hecht, buurtbewon­ers kwamen meteen op straat”, zegt Christophe.

en het hoogste terreurniv­eau (niveau 5, red.) is over het hele land van kracht. Verdere geplande Pridefesti­viteiten werden afgelast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium