Gazet van Antwerpen Kempen

“Het enige wat ik kon denken was ‘ik hoop dat ik niet geraakt word’”

Hovenaar Christophe (32) ontsnapte op het nippertje aan schutter

- TESS JACOBS

Een gezellig avondje uit in de Pride Village in Oslo veranderde zaterdagna­cht in een regelrecht­e nachtmerri­e. Hovenaar Christophe Proost (32) wist samen met zijn gezelschap op het nippertje te ontkomen aan een aanslag. Een man opende er omstreeks 1u ’s nachts het vuur nabij een nachtclub. Twee mensen lieten het leven, 21 anderen raakten daarbij gewond. “We zijn vaste klanten bij London Pub. Als we daar zoals gewoonlijk iets waren gaan drinken, hadden we in de frontlinie gestaan”, zegt Proost.

Het is nog even bekomen voor Christophe Proost en zijn vrienden na wat er zich zaterdagna­cht afspeelde in de Noorse hoofdstad. “We zoeken steun bij elkaar door erover te praten. Momenteel proberen we even om aan andere dingen te denken, al is dat niet gemakkelij­k”, zegt de Hovenaar. Hij volgde de liefde naar Oslo, waar hij ondertusse­n al negen jaar samenwoont met zijn Noorse vriend.

Lopen of bevriezen

Proost had net een taxi besteld om huiswaarts te keren na de Pridefesti­viteiten op het moment van de aanslag. “We stonden op de hoek van de straat te wachten. Plots hoorden we een geluid dat klonk als voetzoeker­s”, herinnert hij zich. “Toen ik omkeek, zag ik mensen elkaar haast omverlopen en glazen in het rond vliegen. ‘Ze zijn aan het schieten’, werd er geroepen.”

Een 42-jarige Noor met Iraanse roots opende het vuur nog geen twintig meter van het

Christophe stond op een taxi te wachten toen de schutter het vuur opende.

gezelschap. “We zijn meteen de andere richting uit gelopen”, herinnert Proost zich. Een vriend liep een nabijgeleg­en bar binnen. “Dat leek ons geen goed idee, dus hebben een vriendin en ik hem daar weggehaald.” De rest van de vriendengr­oep liep verder. Op dat moment merkt Proost een man op aan de overkant van de straat. “Hij stond naar ons te wijzen. Mijn eerste gedachte was dat hij de schutter moest zijn, dus hebben we het meteen weer op een lopen gezet. Alles gebeurde zo snel, het enige wat ik kon denken was: ik hoop dat ik niet geraakt word. Zo’n dingen zie je op het nieuws maar je verwacht nooit dat het jezelf overkomt.”

Te midden van alle chaos wist Proost zelfs nog iemand veilig naar huis te helpen. “Onderweg lag een man ineengekro­mpen op straat. Op zo’n moment is het lopen of bevriezen. Hij was niet meer in staat om te bewegen, dus hebben we hem met ons meegetrokk­en.”

Het avondje uit had nog tragischer kunnen aflopen. “London Pub (waar de schoten werden gelost, red.) is ons stamcafé. Het is de grootste en bekendste lgbti-bar in Oslo. Zaterdagna­cht wilden we eens ergens anders naartoe en eindigden we bij César Bar & Café. Dat is ons geluk misschien geweest. Als we aan London Pub een taxi naar huis hadden besteld, hadden we in de frontlinie gestaan”, zegt de Hovenaar. “De namen van de gewonden en overleden personen zijn nog niet bekend. De kans dat we hen kennen is groot, aangezien de gay community hier heel klein is.”

Hoogste terreurniv­eau

De Pride in Oslo is volledig afgelast en het terreurniv­eau verhoogd naar niveau 5 (het hoogste niveau, red.). “Mensen uit de buurt zijn meteen op straat gekomen. De Noorse gemeenscha­p is heel hecht. Ze zoeken steun bij elkaar. Er zijn ook steunbetui­gingen uitgestuur­d naar de moslimgeme­enschap. Omdat de dader Iraanse roots heeft, willen ze hier absoluut voorkomen dat er met de vinger gewezen wordt.”

Voor Proost en zijn vrienden is het nu een kwestie van elkaar steunen en proberen om opnieuw rust te vinden. Terwijl de dader die intussen werd opgepakt, weigert mee te werken aan het onderzoek. “De woede die ik vannacht voelde, heeft intussen plaatsgema­akt voor neerslacht­igheid”, besluit Proost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium