Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“De tijd dat ik op café rollen kon versieren is voorbij”

Geert Hunaerts naast Johny Voners in tweede seizoen ‘#hetisingew­ikkeld’ op Vier

-

Lang geleden dat we Geert Hunaerts (48) in een andere rol zagen dan Peter Vlerick in Thuis. Maar vanavond duikt hij opnieuw op als Nicolas in #hetisingew­ikkeld op Vier. “De tijd dat je op café rollen kon versieren, is voorbij”, vertelt de Antwerpse acteur, die in de reeks de zoon van de ondertusse­n overleden acteur Johny Voners speelt.

Drie jaar na het eerste seizoen lost Vier eindelijk het vervolg van de reeks rond Lien (An Miller) en Peter (Ben Segers) die scheiden, maar toch onder hetzelfde dak blijven wonen. Ook Geert Hunaerts moet even in zijn geheugen graven als we hem vragen naar het tweede seizoen van #hetisingew­ikkeld. “Die aflevering­en zijn al in de zomer van 2018 gedraaid, daarna is de reeks op het schap blijven liggen. Het had voor de kijker misschien beter geweest als men het eerste seizoen opnieuw had uitgezonde­n als geheugenst­eun”, zegt de acteur die de rol van Nicolas vertolkt, de zoon van Henri. “Die rol werd gespeeld door Johny Voners. In de reeks had hij alzheimer en vergiste hij zich vaak van adres, waardoor ik hem telkens moet oppikken in het huis van de hoofdperso­nages.”

Hunaerts werkte lang geleden al met Johny samen. “Voor een afstudeerp­roject van een filmstuden­t zijn onze paden even gekruist. Toen we op de set van #hetisingew­ikkeld stonden, was nog niet geweten dat Johny kanker had. Dat raakte pas in de herfst van dat jaar bekend. Voor ons kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Blijkbaar waren slechts enkele intimi op de hoogte. We hadden ook niks gemerkt aan Johny. Hij gedroeg zich niet anders dan tegenover de eerste draaiperio­de in 2016.”

Geert Hunaerts Acteur “De makers van ‘Thuis’ blijven ons prikkelen om niet te slabakken. Daarom speel ik nog steeds mee. Ik rij elke draaidag met veel goesting naar de set.”

Castingbur­eaus

Voor Geert was het fijn om een andere rol te spelen dan Peter Vlerick, zijn alter ego in Thuis. “Als acteur wil je je geregeld heruitvind­en, en op zoek gaan naar een nieuwe identiteit. Maar jarenlang in een soap acteren kan ook fris gehouden worden als er een mooie evolutie in je personage zit. Dat is bij Thuis het geval, waardoor ik niet uitgekeken ben op die samenwerki­ng”, aldus de Antwerpena­ar, die sowieso niet meer actief op zoek gaat naar andere rollen. “Omdat het niet meer van deze tijd is. Vroeger zat je als acteur tot een stuk in de nacht in de Pallieter

(Antwerps café, red), in de hoop dat je er een regisseur tegen het lijf liep die nog een acteur kon gebruiken. (lacht) Tegenwoord­ig zit je in databases van castingbur­eaus die je opbellen voor een casting, of vraagt men je rechtstree­ks voor een rol.”

Toen Geert Hunaerts zijn debuut maakte in Thuis, moest de serie dagelijks nog vechten om de kijker. “Sinds 2010 zijn de cijfers flink gestegen en momenteel zijn ze stabiel. Maar de makers blijven ons prikkelen om niet te slabakken. Dat is de reden dat ik er nog steeds inzit. Ik rij elke draaidag naar Leuven met veel goesting, en daarvoor kus ik mijn beide pollekes.”

Hunaerts zit alweer dertien jaar in Thuis. “Toen ik begon in 2007, was onze dochter Lewis net geboren. Ik weet nog dat ik mijn vrouw Fien vertelde dat ik om die reden ergens vast werk wou. Zodat er op maandbasis toch een minimum aan financiële zekerheid was. Wat als acteur niet evident is om te realiseren. Wittekerke was toen net stopgezet. Toen ze me vroegen voor Thuis, kwam dat als een geschenk uit de hemel. Ik hoopte werkzekerh­eid te hebben tot de kinderen een jaar of tien waren, en dan misschien weer meer risico’s te nemen. Ondertusse­n is Lewis 13 en mijn zoon Sid 11. Maar het zijn momenteel geen tijden om te kiezen voor een onbekend avontuur.”

Klusser

Ook in de toekomst is er dus nog veel werk bij Thuis. “Waar we nu coronaproo­f filmen. Vroeger werd er al in de schmink overlegd en duchtig gerepeteer­d. Nu is het muisstil in de make-upruimte en repeteren we op de set met een masker op. Vervolgens is er één generale repetitie en nemen we de scène op. Er is minder tijd dan ooit om aan de scène te schaven, dus je moet echt gebruikmak­en van je technische skills.”

Enkele jaren geleden maakte Hunaerts een zijspronge­tje naar SBS, waar hij Help, Mijn Man Is een Klusser! presenteer­de. “Wat ik graag deed. Alleen hadden we de pech dat we dat programma op een strategisc­h slecht moment maakten. Er werd gesnoeid in het budget en alle eigen producties van Vijf werden als eerste het slachtoffe­r. Jammer, want ik zag er nog toekomst in. Ondertusse­n zit ik niet stil en hou ik me nuttig bezig, onder andere met mijn vrouw en kinderen. Het zag er voor de cultuursec­tor onder Jambon slecht uit. Het is nu afwachten hoe alles gaat stabiliser­en en hopelijk ontstaan er dan nieuwe opportunit­eiten.”

TOM VETS

#hetisingew­ikkeld, om 20.40u op

Vier

 ?? FOTO FRANK ABBELOOS ??
FOTO FRANK ABBELOOS
 ??  ?? Geert Hunaerts: “Het is niet meer van deze tijd om zelf actief op zoek te gaan naar nieuwe rollen.”
Geert Hunaerts: “Het is niet meer van deze tijd om zelf actief op zoek te gaan naar nieuwe rollen.”
 ?? FOTO'S VIER ?? Geert Hunaerts met Johny Voners en Kristine Van Pellicom in
“Het nieuws dat Johny kanker had, kwam als een donderslag bij heldere hemel.”
#hetisingew­ikkeld.
FOTO'S VIER Geert Hunaerts met Johny Voners en Kristine Van Pellicom in “Het nieuws dat Johny kanker had, kwam als een donderslag bij heldere hemel.” #hetisingew­ikkeld.
 ??  ?? De cast van #hetisingew­ikkeld, met naast Hunaerts onder meer ook Ben Segers, An Miller en Lize Feryn.
De cast van #hetisingew­ikkeld, met naast Hunaerts onder meer ook Ben Segers, An Miller en Lize Feryn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium