Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Jordan Lukaku naar Antwerp

-

Dé verrassing van transfer deadline

day kwam vanop de Bosuil. Antwerp legde ’s avonds laat Lukaku vast. Niet Romelu maar Jordan (26), een man met een missie.

Luciano D’Onofrio werkte gisteren vanop afstand en dus was algemeen manager Sven Jaecques heel de dag in de weer met de deadlinetr­ansfers van Antwerp - elke zomer vaste prik. Jérémy Gelin, Nana Ampomah, Guy Mbenza: alle aangekondi­gde namen tekenden present en tekenden hun contract. Maar daarmee was de kous niet af. Rond 18.30u arriveerde grote baas Paul Gheysens op de Bosuil en dat had een goeie reden. Want niet veel later kwam ook de surprise van de chef toe: Jordan Lukaku dus. Die kwam natuurlijk niet om te praten met de president, maar om zijn handtekeni­ng te zetten. Er lag voor hem een huur met aankoopopt­ie klaar en dat nam hij in dank aan. Na vier jaar Lazio was het namelijk tijd voor iets nieuws. Hij ligt in Rome nog twee jaar onder contract, maar het zag er niet naar uit dat hij er nog een grote rol van betekenis zou spelen. Eind vorig seizoen, toen de Serie A na de lockdown hervatte, stond hij nochtans in elf van de twaalf duels op het veld. Maar intussen haalde Lazio nog een extra linkermidd­envelder en ook Marusic (ex-Oostende) kan op zijn positie uit de voeten.

Antwerpen, ‘zijn’ stad

Lukaku werd vorig jaar in Italië herenigd met oudere broer Romelu, toen die bij Inter tekende. Hij vindt het ongetwijfe­ld jammer dat ze nu opnieuw verder van elkaar zullen wonen, maar hij kiest nu eenmaal vol voor een carrièresw­itch. Hij koos voor Antwerp FC - dat weliswaar pas afgelopen weekend echt in de dans sprong - om verschille­nde redenen. In Antwerpen toch een beetje ‘zijn’ stad voelt hij zich sowieso thuis. Maar de sportieve doelen gaven de doorslag. Hij wil bij de Great Old opnieuw titularis worden. Het 3-5-2systeem van Ivan Leko, dat hij kent van bij Lazio, moet hem daarbij helpen. Hij wil weer Europees voetbal spelen. En hij wil zich op termijn weer in de kijker spelen van de bondscoach - zijn laatste selectie voor de Rode Duivels dateert van twee jaar terug.

Knieproble­men

Dat alles is wel alleen mogelijk als zijn knie hem geen parten meer speelt. Zijn transfer van Oostende naar Lazio, dat 4 miljoen euro betaalde, was mooi, maar vooral door chronische knieproble­men raakte hij niet verder dan 85 wedstrijde­n, waarin hij eenmaal scoorde en acht assists gaf. In januari 2018 stak een ontsteking voor het eerst de kop op. Door daarmee te blijven doorspelen, werden de problemen nog groter. Een jaar later sprong een transfer naar Newcastle af en wezen de Engelsen ook de knie als oorzaak aan. Hij was vaak lange periodes out, maar met de hulp van kinesist Lieven Maesschalc­k knokte hij begin dit jaar wel weer met succes terug. Nu moet hij bewijzen dat hij voor lange tijd fit kan blijven en - zeven jaar na zijn vertrek als jonkie bij Anderlecht - kan slagen bij een Belgische topclub.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium