Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

17 bus- of tramongeva­llen per dag

-

Elke dag zijn zeventien bussen of trams van vervoermaa­tschappij De Lijn betrokken bij een ongeval. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) heeft vrijgegeve­n. Vorig jaar waren er meer dan 6.500 verkeerson­gevallen, waarvan vier met dodelijke afloop. Het is het hoogste aantal sinds 2017.

De vakbonden bij De Lijn roepen de vervoermaa­tschappij daarom op veel meer te investeren in een degelijke begeleidin­g van de chauffeurs. “De rijschool van De Lijn staat ook in voor het extra begeleiden van chauffeurs die geregeld met een ongeval of aanrijding worden geconfront­eerd. Maar door besparinge­n en het feit dat de rijschool recent heel veel nieuwe chauffeurs moest klaarstome­n, komt er van die extra coaching in de praktijk maar weinig terecht”, aldus Jo Van der Herten (ACV).

Hij wijst ook op het almaar drukker wordende verkeer en de soms erg krappe rijtijden waarmee de bus- en tramchauff­eurs worden geconfront­eerd. “Ze voelen zich soms opgejaagd wild, niet meteen een stimulans voor een veilige rijstijl.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium