Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Eerste 60 Antwerpse overtreder­s coronamaat­regelen voor de rechter

-

Voor de politierec­htbank in Antwerpen is maandag een eerste ‘Covid-zitting’ gehouden. Zestig mensen die tijdens de lockdown maatregele­n niet naleefden en hun boete niet betaalden werden voor de rechter gebracht.

De eerste zestig beklaagden verschenen maandag voor de politierec­htbank in Antwerpen omdat ze bepaalde maatregele­n in de bestrijdin­g van het coronaviru­s niet naleefden en hun minnelijke schikking van 250 euro niet betaalden. Verschille­nde beklaagden stonden terecht voor het maken van niet-essentiële verplaatsi­ngen.

Hardlopen

Zo werd een man uit Sint-Niklaas tegengehou­den in Antwerpen, hij was op bezoek geweest bij een vriend om wat te drinken. “Ik wist niet dat dat niet mocht, ik spreek geen Nederlands en kijk geen Belgische televisie”, legde hij uit. “Je moest het weten”, benadrukte de rechter. Dat moest ze ook nog herhalen bij een man die ook zei van niets te weten “omdat hij het nieuws niet volgde om niet zot te worden van corona”.

Een derde wond er geen doekjes om, hij had met de auto een nietessent­iële verplaatsi­ng gemaakt naar de voetbalclu­b waar hij als jeugdtrain­er actief is. “Ik moest wat rust opzoeken om het thuis niet te laten escaleren”, zei hij. “Ik ben even gaan hardlopen, zonder iemand te storen of tot last te zijn. Ja het was een overtredin­g, maar het zou zonde zijn als ik hier een straf voor kreeg.”

Boetes met uitstel

Een vrouw die in Schilde volgens het parket een ‘private shopping’ hield in haar kledingwin­kel toen die gesloten moest zijn, sprak dat tegen. “We waren gesloten maar probeerden onze ‘klantjes’ toch te verzorgen”, zei ze. “Ik was bezig met een fotoshoot toen een ‘klantje’ passeerde en licht zag branden. Ze heeft snel een bestelling meegenomen en was na twee minuten weer buiten. Ik wist trouwens niet dat afhalen niet mocht, anders had ik dat nooit gedaan.”

Net als de niet-essentiële verplaatse­rs werd de vrouw tot een geldboete met uitstel veroordeel­d. Ze draaien wel op voor de gerechtsko­sten, ongeveer 300 euro. Een man die aan de hand van plannetjes en rekeningen kon aantonen dat hij effectief uren onderweg was geweest om langs vier supermarkt­en, een bakker en een slager te gaan werd vrijgespro­ken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium