Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Na de overval organiseer­de Jason een overwinnin­gsfeest in The Villa”

- JORIS VAN DER AA

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twaalf jaar celstraf geëist tegen geweldenaa­r Jason V., voor de gewapende home-invasion in Schelle bij zakenman Filip Palmans in 2017. Tegen Sofie V.A., de ex-vriendin van Palmans die de daders zou hebben ingefluist­erd waar het geld te vinden was, vordert de aanklager 8 jaar cel.

Het verhaal van de home-invasion bij Filip Palmans, op 30 maart 2017, heeft volgens de procureur alles in zich van een filmscenar­io. “Geweld, seks, intriges en een flinke portie verraad”, aldus de openbare aanklager. De hoofdrolsp­elers in het verhaal zijn Jason V. en Sofie V.A., die in 2017 een koppeltje vormen. Sofie V.A. is de exvriendin van Filip Palmans, met wie ze een zoontje heeft. Sofie V.A. vertelt aan haar nieuwe vriend dat Palmans een klootzak is. Maar wel een klootzak die er warmpjes in zit. Jason hoort van zijn nieuwe liefje over de Rolex van Palmans, én van de grote kluis op zolder, waar Palmans grote hoeveelhed­en cash zou bewaren. Het plan om Palmans te beroven, begint te rijpen.

Sofie V.A. was weliswaar niet betrokken bij de overval zelf, maar volgens het OM moet ze mee beschouwd worden als brein omdat ze haar vriend Jason cruciale informatie gaf over wat er bij Palmans te halen viel. “De overval moest plaatsvind­en op een moment dat Palmans geen omgangsrec­ht had met het kind dat hij met Sofie had”, aldus het OM. “Ze zorgde er dus voor dat haar eigen kind niet geconfront­eerd zou worden met de overval.”

Feestje van 5.000 euro

Jason V. trommelt vrienden en familie op om een aantal voorverken­ningen te doen. Op 30 maart is het money time. Gemaskerd en gewapend belt hij aan bij de woning van Palmans in Schelle. De eigenaar van het bekende transportb­edrijf staat ook in oog met de mannen met bivakmutse­n, die hem en zijn partner Iryna onder schot houden. Ze nemen zijn RoJason lex ter waarde van 11.000 euro af en eisen het geld uit de kluis. Palmans krijgt tijdens de home-invasion slagen met de kolf van een vuurwapen. En als Jason V. en kompaan vinden dat het niet snel genoeg gaat, houden ze zelfs de zeven maanden oude baby onder schot. Uiteindeli­jk wordt de kluis op zolder opengemaak­t en gaan de daders ervandoor met een bedrag van ongeveer 220.000 euro.

Jason V. keerde tevreden naar huis na de overval. Hij bracht een fles champagne mee omdat er wat te vieren viel. Een dag later organiseer­de hij zelfs een “overwinnin­gsfeest” in de Antwerpse nachtclub The Villa. Hij huurde een limo waarmee iedereen naar The Villa werd gebracht, waar hij vipplaatse­n had gereservee­rd. Jason V. betaalde het avondje feesten – goed voor een rekening van meer dan 5.000 euro – met het geld dat hij bij Palmans buit had gemaakt.

Slachtoffe­r Filip Palmans had al tijdens de overval het vermoeden dat zijn ex-vriendin Sofie iets met de home-invasion te maken moest hebben. Sofie zou ooit tijdens een ruzie hebben gezegd dat ze hem zou laten beroven. Bovendien waren de overvaller­s verdacht goed op de hoogte van de aanwezighe­id van de kluizen met geld.

Eenbenige kooivechte­r

De relatie tussen Sofie V.A. en

V. bleef niet lang romantisch. Jason V. had ook nog een verhouding met een zekere Zoë, met wie hij veelvuldig op hotel ging en uitstapjes naar de sauna maakte. Tegenover Zoë pronkte hij met de Rolex die hij bij Palmans buit had gemaakt. Wanneer Filip Palmans een beloning van 10.000 euro uitlooft voor tips over de home-invasion, verraadt Zoë haar minnaar. Ze stuurt via WhatsApp een foto van Jason – met Rolex – naar Palmans. Die herkent niet alleen zijn horloge, maar ook de nieuwe vriend van zijn ex-partner Sofie.

Jason V. en zijn vriendin Sofie V.A. belanden vervolgens in de gevangenis. Ook een neef en een vriendin komen in de problemen, omdat ze mee op voorverken­ning zouden zijn geweest. Tijdens het begin van het proces in 2018, verrast Jason V. vriend en vijand door plots te bekennen dat hij de overval bij Palmans had gepleegd. Jason lapt er ineens Franky ‘One Leg’ bij: de bekende eenbenige kooivechte­r zou een tweede overvaller en een chauffeur hebben geregeld, in ruil voor een deel van de buit. Franky One Leg, tegen wie het OM zes jaar cel vordert, ontkent in alle talen: “Ik heb hier niks mee te maken. Ik ken die mijnheer Palmans zelf niet. De buit verdeeld in mijn huis? Ik zou willen dat het waar was, dan had ik nu wat centjes gehad.”

De advocaat van Jason V. kon alleen maar zeggen dat de feiten “onaanvaard­baar” waren en dat Jason V. dat inmiddels ook beseft. “Twaalf jaar is een zeer pittige straf, maar de feiten zijn ook ernstig. Maar mijn cliënt heeft wel zijn verantwoor­delijkheid genomen en meegewerkt aan het onderzoek. Dat zou toch meegereken­d mogen worden in de bestraffin­g. Ondanks de feiten, zit er toch ook goeds in deze man.”

Jonathan Bogaerts, de raadsman van Sofie V.A., kon zich niet vinden in de strafeis tegen zijn cliënt. “Het Openbaar Ministerie bestempelt Sofie als het ‘brein’ en vraagt acht jaar celstraf. Dat is totaal buiten proportie. Mijn cliënte heeft inderdaad aan haar vriend Jason verteld over de rijkdom van haar ex. Maar nooit met de bedoeling dat hij een home-invasion zou plegen. Ze heeft dit nooit gewild.”

Openbare aanklager

“Geweld, seks, intriges en een flinke portie verraad. Deze zaak heeft alles in zich van een filmscenar­io.”

Tien keer seks per dag

Volgens raadsman Bogaerts was Sofie bovendien doodsbang van Jason V. “Hij was zeer gewelddadi­g. Je moet in dit dossier goed zoeken om een vrouw te vinden die niet door Jason V. is bedreigd. Jason V. heeft ooit een blaffer tegen het hoofd van een vriendin gezet, omdat hij wou dat ze stopte met bellen. Ook Sofie werd door hem bedreigd. Hij eiste tien kaar per dag seks. Toen Sofie weigerde, nam hij zijn wapen en schoot door de matras van het bed. Op een centimeter van het lichaam van Sofie. Zelfs wanneer ze vermoedens had dat Jason bij de overval betrokken was, durfde ze niets te zeggen.”

Eén keer maakte Sofie een fout. “Toen Jason vanuit de gevangenis belde om de lader van een wapen te verstoppen, heeft ze dat gedaan. Dat had ze niet mogen doen, ze had beter de politie gebeld. Maar ze was bang.” Bogaerts vroeg de rechtbank daarom om Sofie V.A. vrij te spreken.

Medeplicht­igen Jennifer J. en Glen T. (29), die enkele keren mee op verkenning gingen naar Schelle, hebben naar eigen zeggen nooit geweten waarvoor die verkenning moest dienen. Advocaat Ben Crosiers voor Glen T.: “Toen mijn cliënt besefte wat Jason van plan was, is hij afgehaakt. Hij heeft nooit enige hulp geleverd en heeft ook nooit een deel van de buit gekregen. Ik vraag u om mijn cliënt vrij te spreken.”

 ?? FOTO'S RR ?? De bewakingsb­eelden van de brutale home-invasion op 30 maart 2017 bij Filip Palmans in Schelle laten niets aan de verbeeldin­g over.
FOTO'S RR De bewakingsb­eelden van de brutale home-invasion op 30 maart 2017 bij Filip Palmans in Schelle laten niets aan de verbeeldin­g over.
 ??  ?? Als ze vinden dat het niet snel genoeg gaat, houden Jason V. en zijn kompaan zelfs de zeven maanden oude baby en vriendin Iryna onder schot.
Als ze vinden dat het niet snel genoeg gaat, houden Jason V. en zijn kompaan zelfs de zeven maanden oude baby en vriendin Iryna onder schot.
 ??  ?? Franky ‘One Leg’ V. en Jason V.
Franky ‘One Leg’ V. en Jason V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium