Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Naakte tuinkabout­ers gaan vlot over de toonbank

Tuincentru­m Pelckmans pikt graantje mee na ‘zaak’ in Turnhout

- WOUTER ADRIAENSEN

Uitbater tuincentru­m “Deze zaak is mooie reclame. Of ik de tuinkabout­ers uit de rekken haal? Nee, alles is uitverkoch­t. Ik ga er bijbestell­en.”

In de voortuin van de 86-jarige Louis Poels in Turnhout staan drie tuinkabout­ers. Een van de beelden is een vrouwelijk­e kabouter met blote borsten. De stadswacht­en hebben Louis aangesprok­en dat hij zich schuldig maakt aan openbare zedenschen­nis. Ondertusse­n zorgde alle aandacht ervoor dat de beeldjes bij Tuincentru­m Pelckmans uitverkoch­t zijn.

De hetze begon vorige week toen bij de 86-jarige Louis Poels twee stadswacht­en hem aanspraken. “Ze zeiden dat ik met de topless tuinkabout­er in mijn voortuin openbare zedenschen­nis pleeg. Het zou aanstootge­vend zijn voor passerende kinderen. Ze wilden dat ik het beeld aankleedde of achter mijn huis zette.”

“Als dat aanstootge­vend is, mag je je kinderen ook niet meer meenemen naar een museum”, vindt Karl Heylen. Hij gaf de tuinkabout­er cadeau aan zijn buurman. “Het is jammer dat dit de meest minzame mens in heel Turnhout moet overkomen ... Louis is 86 jaar. Onlangs heeft hij een levensbedr­eigende hartoperat­ie ondergaan in Leuven. Toch staat hij elke dag klaar om mij te helpen, zonder dat ik om iets moet vragen”, zegt Karl Heylen. “Dus heb ik die kabouter van Karl gekregen”, vervolgt Louis. “Dat is toch een schone geste?”

Volgens Karl kwamen de stadswacht­en aanbellen na een klacht van een buurtbewon­er. “De kabouter stond hier amper twee dagen toen die mensen hem kwamen

Jef Pelckmans intimidere­n. We wonen hier in een multicultu­rele straat waar de buren allemaal vriendelij­k zijn tegen elkaar. We komen met iedereen overeen. Enfin, met bijna iedereen blijkbaar…”

Geen strafbaar feit

Voor gerechterl­ijke vervolging hoeft Louis geen schrik te hebben. “Manneken Pis staat in Brussel ook open en bloot zijn ding te doen”, reageert commissari­s Rudy Remijsen van Politie Regio Turnhout. “Dit valt onder de noemer artistieke vrijheid en is geen strafbaar feit.”

Van de topless tuinkabout­er is een mannelijke tegenhange­r met even veel (of weinig) om het lijf verkrijgba­ar. “We verkopen die beeldjes al meer dan tien jaar”, vertelt Jef Pelckmans van Tuincentru­m Pelckmans, waar Karl zijn geschenk voor Louis kocht. “We hebben ze Raf en Betty genoemd,

Raf en Betty, de naakte tuinkabout­ers.

Louis Poels kreeg de tuinkabout­er cadeau van buur Karl Heylen.

naar vrienden van ons. Het zijn onze best verkochte kabouters. Ze worden vaak cadeau gedaan voor een vrijgezell­enfeest of een huwelijk.”

Pelckmans kreeg nooit eerder klachten. “In de winkel staan ze op een hoogte waar kinderogen ze niet meteen kunnen zien. Als er echt veel opmerkinge­n zouden komen, zou ik ze niet verkopen.

Of ik de beeldjes uit de rekken ga halen? Integendee­l, ik ga er bijbestell­en. Ik geef graag toe dat deze zaak mooie reclame is. Tegelijk doe ik het om Louis te steunen. Die man was er echt van aangedaan dat hij zijn kabouter moest wegdoen.” Louis weet de steun te waarderen. “Maar hij zou me beter ne procent geven!”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ??
FOTO'S BERT DE DEKEN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium