Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Het vat is af voor lokale biertjes

AB InBev en Alken-Maes stoppen met brouwen van Ginder Ale en Op-Ale

-

Ons land is straks twee klassieker­s onder de bieren armer. Zowel AB InBev als AlkenMaes maakten op hetzelfde moment bekend dat ze de stekker uit Ginder Ale en Op-Ale trekken. “Vlaanderen lust ze niet meer”, zegt biersommel­ier Jeroen Peeters.

De reden waarom AB InBev en Alken-Maes ermee stoppen is dezelfde: een dalend volume. “Dat verwondert me niet”, zegt biersommel­ier Sofie Vanrafelgh­em. “De zogenaamde ‘Spéciale Belgestijl’ waartoe deze amberkleur­ige bieren behoren, marcheert niet meer. De voorkeur is verschoven naar tripel of sterk blond. Als dorstlesse­nd biertje met zo’n 5% alcohol val je daar natuurlijk buiten. Palm zit in datzelfde segment en belandde ook in de dieperik. Alleen Bolleke De Koninck blijft overeind. Omdat ze er daar in geslaagd zijn om op het Antwerpeng­evoel te spelen.”

Bolleke blijft overeind in Antwerpen

“Bolleke heeft het geluk dat het Antwerps is”, zegt Jeroen Peeters van het biercafé Dr. Beer. “Antwerpen is groot genoeg om het merk levend te houden.”

AB Inbev heeft binnen dat bewuste segment ook nog Vieux Temps en Bass Pale Ale in de portefeuil­le. “Die staan niet ter discussie”, zegt woordvoers­ter Laure Stuyck, die benadrukt dat het “sowieso uitzonderl­ijk is dat ze een biermerk schrappen”. “Een brouwerij heeft nu eenmaal een bepaalde capaciteit. Als je bepaalde producties wil verhogen, dan moet je aan de andere kant ook keuzes maken. Wat nu gebeurd is door Ginder Ale te schrappen.”

Bij Palm reageren ze “dat er nog voldoende verkocht wordt”. “Elk jaar nog tien miljoen flesjes in België. We denken er niet aan om het bier te schrappen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium