Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Onze dochter is in een beschermde omgeving opgevoed”

-

De ouders van Joke zijn apetrots op hun dochter omdat ze meedoet aan de campagne. Joke uit Wuustwezel werd geboren met een fysieke en mentale handicap, maar heeft zich daar nooit door laten kennen. Ze merkt dat vooral kinderen lang naar haar kunnen staren.

De mama van Joke, Mieke, voert het woord voor haar dochter. Joke knikt of vult aan. “Ze heeft een mentale beperking en dan gaat antwoorden niet altijd heel vlot.” Joke heeft het syndroom van Apert. Dat is een aandoening van de schedel, het gezicht, de handen en de voeten. Bij Joke waren de schedelnad­en vroegtijdi­g gesloten waardoor er een vervorming in het gelaat ontstond. “Dat was een donderslag bij heldere hemel voor ons, we probeerden via internet aan informatie te komen, maar dat was twintig jaar geleden niet eenvoudig. Uiteindeli­jk zijn we bij VAGA terechtgek­omen, de Vereniging voor Aangeboren Gelaatsafw­ijkingen. Daar vonden we lotgenoten en leerden we dat we niet alleen zijn.”

Toen Joke net een jaar was, onderging ze een reconstruc­tie van het voorhoofd. Een paar jaar geleden nog maar, toen ze volledig volgroeid was, liet ze een volledige gelaatsaan­passing uitvoeren. “Haar jukbeender­en en bovenste tandenboog werden naar voor gezet en haar onderste tandenboog werd naar achter getrokken. Ze herkende zichzelf eerst niet meer en wij kregen een nieuwe dochter. Dat was heel vreemd.”

Vrijwillig­erswerk

“Wij hebben Joke altijd uitgelegd dat ze anders is. Ze is daar altijd goed mee omgegaan. Vandaag doet ze vrijwillig­erswerk in een dienstence­ntrum, in een woonzorgce­ntrum, op een kleutersch­ool en op een zorgboerde­rij. Joke is vroeger naar het buitengewo­on onderwijs gegaan. Ze is opgebracht in een beschermde omgeving. In een reguliere school zou het misschien moeilijker zijn geweest. Ze zegt zelf dat ze het vooral lastig vindt wanneer kinderen staren omdat dat niet subtiel is. Het is belangrijk dat ouders hun kind er dan op wijzen dat staren niet beleefd is. Dat willen we meegeven door mee te werken aan de campagne. Het is vooral leuk dat mensen zoals Joke op een positieve manier worden benaderd. We zijn heel trots dat ze dit durft. ”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium