Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Herfst

- GUY DELFORGE

Geweldig toch dat ze niet alleen de Tour de France, maar ook het weer van begin juli verplaatst hebben naar midden september. Dat zat ik een paar weken geleden te denken toen ik op tv zag hoe de renners in de Tour de ziel uit hun lijf trapten. Coureurs zijn niet veel meer dan rijdende reclamebor­den, dacht ik terwijl ik in de tuin genoot van de heerlijkst­e nazomerdag van de voorbije decennia.

Wij vonden het water in ons opblaasbaa­r plonsbad net iets te groen om nog in te plonsen, maar de kikker die wist te ontsnappen uit de bek van een overvliege­nde reiger vond het super. In mijn hoogdagen zou ik sloten Campari Tonic laten aanrukken, nu lag ik met een glas huisgemaak­te icetea wat mijmerend te lezen. Ik was zelfs te lui om de parasol weer te gaan zoeken in de garage.

Af en toe keek ik met één oog naar de koers om zeker niets te missen als de renners een historisch­e rit zouden rijden. Slechts één keer kreeg de koers meer aandacht dan de kikker: tijdens de tijdrit naar La Planche des Belles Filles. Ik had die al in mijn agenda gezet, omdat ik iets met mooie meisjes verwachtte, maar dat viel tegen. Wat die dag gebeurde, staat ondertusse­n wel in de annalen van de Tour aangevinkt als historisch. Wie wat ouder is, werd meteen terug gekatapult­eerd naar de tijdrit op de Champs-Elysées uit 1989 waarbij Fignon met zes seconden verschil zijn gele trui verloor aan Lemond. Het zou nog een paar dagen duren eer we beseften dat Tadej Pogacar niet alleen zichzelf naar de overwinnin­g in de tour knalde, maar ons meteen ook de herfst in fietste.

Twee weken geleden lag ik daar dus nog met mijn home made icetea, nu loop ik natgeregen­d door de grijze straten van het dorp. Als ik op mijn smartphone door de weerapp scroll, ben ik al blij dat die niet meer dan tien dagen vooruit kan kijken. Ik word er droefgeest­ig van: of de app is kapot of het gaat gewoon de rest van mijn leven regenen.

Als we iets moeten afschaffen, is het wel het begin van de herfst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium