Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Elk rouwproces is anders, maar de gevoelens zijn vaak dezelfde”

Leen Baeyens publiceert dichtbunde­l precies vier jaar na zelfdoding van haar moeder

- WARD BOSMANS

Op 23 september verscheen Ik was een druppel, een gedichtenb­undel van Leen Baeyens (44) uit Heffen (Mechelen). Dag op dag, vier jaar eerder, stapte haar moeder uit het leven. De bundel is het resultaat van vier jaar ploeteren en wroeten in rauwe emoties na de zelfdoding van een dierbare. “Ik hoop dat mijn schrijfsel­s troost kunnen bieden aan lotgenoten”, zegt Leen.

Leen Baeyens, die geboren werd in Sint-Niklaas, had een woelige jeugd. Haar moeder stimuleerd­e haar om veel te lezen en al op jonge leeftijd wist Leen dat ze ooit schrijver wou worden. “De relatie met mijn moeder was speciaal. Soms was het fantastisc­h, soms was het een nachtmerri­e. Mijn moeder was iemand die de lat voor haarzelf en voor haar omgeving erg hoog legde. Ze nam verantwoor­delijkhede­n op die ze niet moest opnemen en ze was een echte perfection­ist. Zoiets wreekt zich op termijn, zeker als je geen grenzen kan trekken. Ze verwachtte van mij hetzelfde, maar ik kon niet over haar lat. Ik kon en wou mij daar niet aan houden.”

Om zichzelf te beschermen nam Leen afstand van haar moeder. Iets wat haar op dat moment verschrikk­elijk veel pijn deed. “Maar ik kon niet anders. Ik was 39 en moest mijn eigen leven proberen te leiden.”

Psychose

Op 23 september 2016 stapte de moeder van Leen uit het leven. “Of ik het had zien aankomen?

Leen Baeyens met haar dichtbunde­l

Nee. Maar haar eigen moeder was niet lang daarvoor overleden. En misschien was ik niet in staat om haar verdriet daaromtren­t mee te helpen dragen. Ze was een heel gesloten persoon. Ze wou mij niet belasten met haar leed. Ik heb haar dikwijls gezegd dat het een grotere belasting was als ze niets zei. Maar toch kon ze dat niet. Ze aanzag mij nog altijd als een kind en niet als een volwassene. Ik heb dus geen idee hoe lang ze er al mee in haar hoofd zat.”

Natuurlijk had Leen schuldgevo­elens na de dood van haar moeder. Zeker omdat ze haar het laatste jaar maar een paar keer gezien had. “Men heeft mij het recht en de kans ontnomen om mee de uitvaart te verzorgen. Daardoor heb ik geen afscheid kunnen nemen. Wellicht hadden sommigen een schuldige nodig voor de dood van mijn moeder. Dat is een zware last die ik meesleur.”

Voor Leen ging het vanaf dan van kwaad naar erger. Ze kon de realiteit niet meer aan en kwam in een psychose terecht. “Ik kreeg een manie waardoor ik mij begon te concentrer­en op mijn huis. Ik ben heel het interieur opnieuw beginnen inrichten en heb de hele inboedel buiten gesleurd. Mijn man, Didier, kon niks meer met mij aanvangen en ik crashte helemaal. Na drie weken werd ik gedwongen opgenomen. Pas na vijf maanden kwam ik weer naar huis. Ik heb in eerste instantie veel gerust en veel gepraat. Er moesten een aantal brokken gelijmd worden. Stilaan kreeg ik terug energie en ben ik ook beginnen schrijven.”

Psychose

In 2018 herviel Leen. Ze belandde opnieuw in een psychose. Ze was haar realiteits­besef kwijt. “Tijdens mijn opname, die drie weken duurde, ben ik beginnen gedichten schrijven. Dat schriftje van toen is de blauwdruk geworden voor deze dichtbunde­l. In februari dit jaar heb ik dan de stap gezet om een manuscript op te sturen naar de uitgeverij. Ik wou vooral feedback krijgen. Maar een paar weken later kreeg ik telefoon dat het goedgekeur­d was.”

Ik was een druppel is voor Leen een soort van afscheid of een anders omgaan met de dood van haar mama. “Ze zou hier in de zevende hemel mee zijn”, zegt Leen. “Zelf voel ik mij nu een pak lichter. Ik heb een aantal dingen van mij afgeschrev­en. Hopelijk kan het ook troost bieden aan lotgenoten. Elk rouwproces is anders, maar de gevoelens zijn vaak dezelfde. Voor mij gaat mijn wereld met dit boek terug een beetje open.”

ISBN 9789464035­858 – 14,99 euro (te bestellen via boekscout.nl of in de boekhandel)

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordl­ijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1­813.be

 ?? FOTO WARD BOSMANS ?? Ik was een druppel.
FOTO WARD BOSMANS Ik was een druppel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium