Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Vrouwenten­nis onvoorspel­baarder dan ooit

- MARC VERMEIREN

Tennis Roland Garros

Zelfs regeringso­nderhandel­ingen in België verlopen overzichte­lijker dan vrouwenten­nis in Parijs. Roland Garros gaat vol verrassing­en zijn eindfase in. Dominique Monami, ’s lands eerste toptienspe­elster ooit, zoekt verklaring­en voor die wisselvall­igheid.

1. Ligt het aan de unieke omstandigh­eden? Het is herfst in Parijs, wat het gravel vertraagt en de ballen verzwaart. Bovendien haalde de coronabrea­k de kalender overhoop, waardoor de traditione­le opbouw verdween.

Dominique Monami: “In het laatste toptornooi van het jaar doen zich meestal de grootste verrassing­en voor. Normaal is dat de US Open, nu is dat Roland Garros. Vergeet ook niet dat toppers als Osaka, Barty en Andreescu niet deelnemen, wat de kans op verrassing­en verhoogt. Eigenlijk vind ik het onverantwo­ord dat het evenement in een rode coronazone als Parijs en onder deze kille omstandigh­eden georganise­erd wordt.”

2. Ligt het aan de bredere top? Simona Halep wees na haar uitschakel­ing op het stijgende niveau van de top honderd, waardoor elke match open is.

Dominique Monami: “Een correcte observatie. Wie fysiek en mentaal sterk staat, kan zelfs een speelster uit de top tien kloppen. De match van Iga Swiatek tegen Halep is een perfect voorbeeld. Omdat het vrouwenten­nis de jongste jaren veel fysieker is geworden – vroeger sloegen alleen Serena en Kim hard, nu doet iedereen dat – branden ze ook sneller op. Voor meisjes is het moeilijker dan voor jongens om tornooi na tornooi die fysieke slijtage vol te houden. En dan geeft de vorm van de dag de doorslag, terwijl bij de mannen figuren als Djokovic, Thiem of Nadal er in alle omstandigh­eden bovenuit steken. Zelfs met een pijnlijke nek won Djokovic onlangs tegen Bautista Agut, toch het nummer 12.”

3. Ligt het aan de baby van Serena?

In januari 2017 won Serena Williams met de Australian Open haar 23ste grand slam. Na haar babybreak bleef ze op dat aantal steken, maar niemand kon dat vacuüm opvullen, getuige daarvan de tien verschille­nde grandslamw­innaressen nadien.

Dominique Monami: “Serena was de laatste die gedurende lange tijd domineerde. Vroeger zag je dat vaker. Evert en Navratilov­a in de jaren tachtig, Graf en Seles in de jaren negentig, Kim en Justine, samen met Serena en Venus nadien. Zo’n overheerse­nde figuur is er al enkele jaren niet meer, waardoor ook nummer 80 zonder scrupules Halep of Bertens bekampt.”

4. Ligt het aan de tieners? Vorig jaar haalden drie tienermeis­jes de eindfase in Parijs, dit jaar geldt de 19-jarige Poolse Iga Swiatik als de grote verrassing.

Dominique Monami: “Meisjes zijn op fysiek vlak sneller matuur dan jongens, waardoor zij op jongere leeftijd de top bereiken. Op 15, 16 jaar kunnen zij zich al meten met de beteren, op 19 jaar kunnen zij – zoals Bianca Andreescu op de US Open 2019 – een grand slam winnen. De weg naar de top bij de mannen duurt langer. Maar op deze Roland Garros duiken er ook wat ‘oudere’ vrouwen, zoals de 26jarige Marina Trevisan en de 32jarige Laura Siegemund, totaal onverwacht bij de laatste acht op.”

5. Ligt het aan de coacheswis­sels?

Patrick Mouratoglo­u, al acht jaar de sportieve leidsman van Serena Williams, zoekt een verklaring bij de talrijke coacheswis­sels bij de vrouwen.

Dominique Monami: “Hij heeft gelijk. Om een hoog niveau te bereiken moet je over langere termijn samenwerke­n en niet na drie nederlagen een andere coach kiezen, met een andere visie. Meisjes en hun entourage vragen zich niet af wat ze zelf fout doen, maar leggen de schuld bij anderen. Zoals Elise Mertens met Robbe samenwerkt, dat is een goed model.”

6. Ligt het aan het contrast

met de mannen?

Zo grillig de vrouwen, zo stabiel de mannen. Sinds februari 2004 topten slechts vier mannen – u kent de namen: Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray – de wereldrank­ing. In dezelfde tijdspanne waren er zestien vrouwen primus.

Dominique Monami: “Het contrast is enorm. Wat Halep of Bertens in Parijs is overkomen – iemand uit de top tien die verliest tegen nummer 50 of nummer 100 – dat gebeurt zelden of nooit bij de mannen. En zeker niet bij stabiele spelers als Nadal, Federer, Djokovic of Thiem.”

Van 16 tot 18 oktober wordt in de Lotto Arena in Antwerpen de derde editie van de Ultimate Tennis Showdown (UTS) gehouden, het geesteskin­d van topcoach Patrick Mouratoglo­u. Het evenement wordt georganise­erd in aanloop naar de European Open, het Belgische ATP-tornooi dat de week daarna plaatsvind­t.

De UTS-competitie werd dit jaar in het leven geroepen als reactie op het stopgezett­e seizoen door de coronapand­emie. Er wordt gespeeld volgens een aangepast scoreforma­t, met een tijdsklok en spelers mogen ook contact hebben met hun coach.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium