Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

James Bond schrijft horrorscen­ario voor bioscoopgr­oepen

Bioscoop- en aanverwant­e aandelen nemen wereldwijd dubbelcijf­erige duik

- KRISTOF SIMOENS

In het voorjaar moesten de bioscopen dicht door de lockdown. En nu ze weer open zijn, wordt de release van de ene na de andere blockbuste­r verschoven naar volgend jaar. Vooral het uitstel van de nieuwste James Bond doet flink pijn en zorgde gisteren voor een bloedbad op de beurzen.

Het lijkt erop dat de bioscoopui­tbaters de coronakelk tot op de bodem moeten ledigen. Dat de release van No Time To Die, de nieuwste James Bond, in de lente van dit jaar werd uitgesteld, kon nog op begrip rekenen in de bioscoopwe­reld.

Maar nu verschuift MGM Studios de release naar 2 april omdat het vreest dat de film nu onmogelijk geld kan opleveren. En dat is nodig, want No Time To Die kostte 200 miljoen dollar, exclusief promotie.

Meteen voltrekt zich het gevreesde horrorscen­ario voor de bioscoopui­tbaters: zij hadden blockbuste­rs als de nieuwste 007 broodnodig om het najaar nog kleur te geven, maar moeten nu een kruis maken over 2020. En dat was gisteren te zien op de beurs: de aandelen van bioscoopgr­oepen en toeleveran­ciers kleurden bloedrood.

Vooral het Britse Cineworld kreeg een pandoering nadat de groep had aangekondi­gd haar 663 cinema’s voor onbepaalde tijd te sluiten. Voor de 45.000 medewerker­s wordt het bang afwachten.

Teleurstel­ling van ‘Tenet’

“Die deuren werden pas deze zomer opnieuw gedeelteli­jk heropend voor de lancering van Tenet van Christophe­r Nolan”, zegt Tom Simonts van KBC. “Maar dat viel tegen: veel mensen hadden schrik om anderhalf uur binnen te zitten. Daardoor bleven de inkomsten flink onder de verwachtin­gen. En dat stemde de andere Hollywoods­tudio’s

tot nadenken.”

Resultaat: in Londen dook het aandeel van Cineworld op een bepaald moment liefst 60%, wat het totale verlies sinds begin dit jaar op 93% bracht. Bij de slotbel stond er nog altijd een verlies van 36,15% op de tabellen.

Klap voor Kinepolis en Barco

Ook Kinepolis deelde in de klappen. Simonts ziet niet snel beterschap: “Warner Bros verhuisde Wonder Woman 1984 al van oktober naar kerstdag en Disney stelde de release van tien titels met zes maanden uit.”

Als gevolg van al dat slechte nieuws verlaagde KBC Securities de verwachte bezoekersa­antallen voor Kinepolis aanzienlij­k (tot 17,2 miljoen) en zette het ook het mes in de verwachtin­gen voor de jaaromzet (van 293,3 tot 262 miljoen euro) en het koersdoel (van 49 naar 43 euro). Het aandeel verloor 11,38%.

Ook voor Barco, leverancie­r van apparatuur voor de bioscoopse­ctor, is het uitstel slecht nieuws. Het kende al een bijzonder mager tweede kwartaal en Cineworld is een belangrijk­e klant. De koers zakte gisteren met 6,85%.

 ?? NEWS
FOTO PHOTO ?? Daniel Craig als James Bond in de 25ste 007film.
NEWS FOTO PHOTO Daniel Craig als James Bond in de 25ste 007film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium