Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Cafébezoek na de match riskanter dan wedstrijd zelf

-

Na bijna een jaar wachten kunnen de fans van de Rode Duivels morgen de nationale ploeg weer toejuichen in het Koning Boudewijns­tadion. Maar zo’n massaevene­ment met 11.000 toeschouwe­rs in een stad die al enkele weken donkerrood kleurt, is dat niet om problemen vragen? Viroloog Marc Van Ranst ziet niet meteen risico’s ín het stadion, maar wel in de cafés errond.

De match van morgenavon­d is de eerste thuismatch met volk sinds de Duivels in november vorig jaar Cyprus inblikten. Straks wordt maximaal 11.000 man waardoor het duel met Ivoorkust mogelijk het grootste sportevene­ment wordt sinds de uitbraak van de coronacris­is.

Veel maatregele­n

Er zijn véél veiligheid­smaatregel­en getroffen, luidt het bij de Belgische Voetbalbon­d. “Maximum vijf tickets per persoon. We werken met bubbels, met altijd twee lege stoelen ertussen. Eén op de twee rijen zitjes in het stadion is leeg. Iedereen moet een mondmasker dragen en per bubbel wordt er iemand aangeduid die om drankjes mag gaan. Er zijn tijdslots voor aankomst en vertrek, en bovendien wordt van iedereen bij aankomst de lichaamste­mperatuur gemeten.”

Volgens viroloog Marc Van Ranst hoeft een massaevene­ment in het Koning Boudewijns­tadion geen probleem te betekenen. “Mensen hebben in principe alleen contact met anderen in hun bubbel. De toeschouwe­rs aan de overkant van jouw tribune wonen bij wijze van spreken in een andere gemeente. Wat ik wel zou afraden, is dat fans na de match de cafés rond het stadion opzoeken en daar bubbels mengen. Lange busreizen met supporters houden ook een risico in, als die bussen niet goed geventitoe­gelaten, leerd zijn.”

Daarenbove­n is ook met de horecabaze­n rond de Heizel gepraat om de coronamaat­regelen strikt na te leven, zegt Fabian Hermans, bestuurder bij Horeca Brussel. Cafés die louter drank serveren, moeten om 23u dicht, een half uur nadat de wedstrijd afgefloten wordt. Alleen wie een spurtje trekt en geluk heeft met zijn tijdslot kan zo misschien nog een pint buiten het stadion drinken. Of hij moet naast een drankje ook een hapje nemen, want etablissem­enten die ook eten serveren mogen in Brussel openblijve­n tot 1u.

“We rekenen ook daar op de uitbaters,” aldus Hermans. “Iemand die alcohol bestelt, moet kunnen bewijzen dat hij ook eet. Alcohol op straat mag ook niet, in de zone rond het stadion is dat verboden. Dus nee, het zal wellicht geen groot feest zijn na de match, ook niet als de Rode Duivels winnen.”

Temeer omdat het er niet naar uitziet dat er 11.000 fans zullen opdagen. De fanclubs, die als eerste tickets mochten kopen, deden dat alleszins niet massaal, zodat er gisteren nog te koop waren. Conclusie? Het wordt een oefenmatch. Voor de Duivels én voor de horecazake­n rond het stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium