Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Drie jaar extra cel voor geweld in gevangenis

Man die vastzit voor schietpart­ij in Sint-Katelijnes­traat sloeg vier cipiers het ziekenhuis in

-

De correction­ele rechtbank heeft Mechelaar Abdelali E.O., die vorig jaar nog twintig jaar cel kreeg voor een schietpart­ij in de Sint-Katelijnes­traat, veroordeel­d tot een extra celstraf van drie jaar. De man ging eind 2018 helemaal door het lint toen hij te horen kreeg dat er die dag geen tweede wandeling plaats zou vinden in de gevangenis. Vier cipiers deelden in de klappen.

Op 21 oktober verloor E.O de controle over zichzelf toen hij van een penitentia­ir beambte die de medicatie rond bracht, te horen kreeg dat er maar één wandeling zou plaatsvind­en. De man begon daarop te roepen en te tieren, waarop een tweede cipier naar de cel van Abdelali liep. Die duwde de celdeur dicht, maar de hand van de gevangene kwam tussen de deur terecht.

Uiteindeli­jk kwamen nog cipiers ter plaatse, onder wie ook de kwartierch­ef. Aanvankeli­jk werd gecommunic­eerd via het luikje in de deur, maar na aandringen van Abdelali vond het gesprek in de cel zelf plaats. Van die gelegenhei­d maakte de man gebruik om de cipiers aan te vallen. Er werden enkele rake klappen uitgedeeld en vier mensen moesten zich uiteindeli­jk in het ziekenhuis laten verzorgen.

Geen zelfverded­iging

Volgens Saïd Aboulakil, de advocaat van Abdelali E.O., kampte zijn cliënt die dag met stress omdat er daags nadien een proces plaatsvond voor het hof van beroep. “Bovendien houdt mijn cliënt vol dat hij niet als eerste heeft geslagen. Wel beseft hij dat hij veel te hard heeft geslagen en dat er geen sprake is van zelfverded­iging.”

Met de nieuwe veroordeli­ng van drie jaar celstraf moet Abdelali nog meer dan dertig jaar achter de tralies doorbrenge­n. Hij moet ook een boete van 1.600 euro betalen. Aan een van de cipiers werd een schadeverg­oeding van ruim 4.700 euro toegekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium