Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Bewoonster start petitie tegen mogelijke bomenkap

Bestuur zegt rekening te houden met bezorgdhed­en van buurt Bergstraat

- STIJN VAN DE SANDE

Een bewoonster van de Bergstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (SintKateli­jne-Waver) is een petitie gestart om te vermijden dat de bomen in haar straat gekapt worden. De gemeente plant er riolerings­werken en een nieuw fietspad. Volgens schepen Joris De Pauw (N-VA) zit het dossier nog maar in de studiefase en wordt er rekening gehouden met de bezorgdhed­en van de buurt.

bomen in de Bergstraat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver werden aangeplant in 1959. Veel mensen hebben dus nooit anders geweten dan dat de Amerikaans­e eiken er stonden, maar nu is hun voortbesta­an bedreigd. Het gemeentebe­stuur plant riolerings­werken in de straat en wil van die werken gebruikmak­en om in beide richtingen een veilig fietspad aan te leggen. Daarvoor moeten de bomen mogelijk verdwijnen. Dat is niet naar de zin van Stef Verreth (75), die al heel haar leven in de Bergstraat woont. Ze startte daarom een petitie.

“Prachtige dreef”

“Dankzij de bomen is onze straat een van de mooiste straten van Sint-Katelijne-Waver”, klinkt het. “Het is een prachtige dreef, maar een tijdje geleden kregen we een brief waarin stond dat de gemeente een nieuwe riolering wil leggen en dat er ook een nieuw fietspad komt. Daarom moeten de bomen misschien gekapt worden. Dat is volgens mij helemaal niet nodig. Er ligt al een breed fietspad voor fietsers in beide richtingen. Dat kan perfect behouden blijven, en

Bewoonster Stef Verreth vreest dat de bomen in de Bergstraat gekapt zullen worden.

dan kunnen ook de bomen blijven staan.”

“Ik weet dat een aantal van mijn buren tegen de bomen gekant zijn. Zij vinden dat bomen in een bos moeten staan, en niet langs de kant van de weg”, klinkt het. “Maar ik ben er zeker van dat ik ook veel medestande­rs zal vinden. Ik hoop dat zij allemaal de petitie zullen onderteken­en. De bomen maken deel uit van de straat, ze zijn belangrijk voor het milieu en

ze zorgen voor schaduw tijdens de warme zomers. De bomen kappen zou een heel spijtige zaak zijn.”

“Dossier in studiefase”

Oppositier­aadslid Ronny Slootmans (Samen Anders) kaartte de ongerusthe­id aan op de gemeentera­ad, maar volgens schepen van Openbare Werken Joris De Pauw (N-VA) is het nog lang niet zeker dat de bomen effectief zullen verdwijnen. “Het dossier zit in de stu

Joris De Pauw

Schepen van Openbare Werken “We ontvingen al verschille­nde klachten over de bomen. Onder andere omwille van de grote hoeveelhei­d vallende bladeren en de processier­upsen.”

diefase”, klinkt het. “We hebben aan het studiebure­au de opdracht gegeven om te onderzoeke­n wat er mogelijk is. Aan de bewoners werd voor de zomer gevraagd om hun opmerkinge­n door te geven. We hebben daar toen geen reactie op gekregen. De petitie verrast me dan ook, maar we zullen rekening houden met de bezorgdhed­en van de buurt.”

“Ik kan echter niet beloven dat er geen enkele boom zal verdwijnen”, zegt De Pauw. “Er zijn namelijk niet veel opties. We zouden het fietspad ook achter de bomen kunnen leggen, maar dan moeten we een groot stuk van de mensen hun voortuin innemen. Ik betwijfel of dat voorstel op veel steun zal kunnen rekenen. Daarnaast ontvingen wij ook al verschille­nde klachten over de bomen. Onder andere omwille van de grote hoeveelhei­d vallende bladeren en de processier­upsen.”

 ?? FOTO STIJN VAN DE SANDE ??
FOTO STIJN VAN DE SANDE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium