Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Onze Mechelse Maantjes zijn een eerbetoon aan deze prachtige stad”

Passie in een praline bij stadssjoco­laderij Sjolaa

-

Aan de oever van de Leuvense Vaart, op een plaats waar je geen chocoladew­inkel verwacht, leggen Mr. en Mrs. Sjolaa al sinds 2007 hun passie in hun pralines. En of je dat proeft… ze zijn niet te zoet, ze hebben een vulling die niet te overheerse­nd is en de smaken vullen elkaar wonderwel aan. Het enige nadeel, ze waren te snel op. Zeg dat uw reporter het gezegd heeft. Maar goed, laat ons nu maar even ‘bij de zaak’ blijven.

en Mrs. Sjolaa heten voor de burgerlijk­e stand Johan Pouliart (54) en Katrien Verslycke (43). Het koppel woont en werkt sinds 2003 aan de Geerdegemv­aart 137 in Mechelen met hun twee kinderen. Daar kan je niet alleen terecht om de waarschijn­lijk lekkerste chocolade van de Dijlestad te kopen, je kan er bijvoorbee­ld ook workshops volgen in het atelier.

Katrien en Johan zijn de gepassione­erde en trotse bezielers van Sjolaa. Sjolaa? “Onze dochter Marte had dit woord voor chocolade verzonnen toen ze net leerde spreken. Wij vonden het zo origineel, dat het de naam voor onze zaak werd. Onze jongste dochter Fien maakte er later kokola van. Dat was ook mooi geweest.”

Bakker of politiesch­ool

Eigenlijk was Johan voorbestem­d om bakker te worden, net als zijn vader. Die voorbestem­dheid werd ook werkelijkh­eid. Hij volgde een opleiding aan het PIVA in Antwerpen en draaide daarna mee in de bakkerij van zijn ouders

in Vilvoorde. Toen hij tot het besef kwam dat het onregelmat­ige leven van een bakker eigenlijk niks voor hem was, besloot hij om de zaak niet verder te zetten. Samen met Katrien kocht hij het pand aan de Geerdegemv­aart in Mechelen. Johan ging naar de politiesch­ool om een nieuwe carrière te beginnen. Maar toch bleef hij, min of meer als hobby, geïnteress­eerd in chocolade en marsepein. Hij maakte thuis een mini-atelier en begon zich steeds meer te verdiepen in zijn ‘hobby’. Vrienden die mochten proeven van zijn creaties waren telkens dolenthous­iast. Het duurde niet lang of Johan werd chocolatie­r in bijberoep. Zijn creativite­it kende geen grenzen en hij experiment­eerde met nieuwe vormen en smaken. De politiesch­ool werd vaarwel gezegd en Sjolaa was geboren. “Het begon vooral met marsepein. Heel kleinschal­ig, met tweedehand­s machines en zonder winkel. We zetten gewoon de poort van de garage open en regelmatig stopten er mensen om iets te kopen”, vertelt Johan.

Garage te klein

Al snel werd de hobbyruimt­e te klein en dus werden de garage en een opslagruim­te omgevormd tot een winkel met een atelier. De vroegere huiskamer werd het nieuwe atelier en het gezin verhuisde naar een verdieping hoger. Katrien werkte, voor ze in de chocolade ondergedom­peld werd, als opvoedster in Borgerstei­n. “Ik kom uit een ondernemer­sgezin. Ook al waren mijn ouders tuinMr.

aannemers, ik wist wat het inhield om zelfstandi­ge te zijn. Toen het hier maar bleef groeien, moesten we ofwel iemand aannemen ofwel moest ik thuis blijven om te helpen. Ik ben een controlefr­eak en dus koos ik voor het laatste. Uiteindeli­jk werken we nu goed samen.”

Een goed team

Toch hebben Katrien en Johan niet de bedoeling om nog verder uit te breiden. “Sjolaa is een relatief kleine zaak en dat willen we zo houden. Met ons twee zijn we een goed team. Wij zijn Sjolaa, we ademen Sjolaa. We kozen er ook bewust voor om niet te verhuizen naar het centrum van Mechelen, maar hier aan de rand van de stad te blijven. Onze klanten appreciëre­n het trouwens dat ze hier altijd parking hebben.”

Sjolaa werkt zonder extra personeel. Enkel tijdens de eindejaars­periode wordt er tijdelijk iemand aangeworve­n om mee te komen helpen. Ook de oudste dochter Marte helpt af en toe mee in de zaak.

Eigen smaak

De sterkte van een ambachteli­jke chocolatie­r als Johan is naast de passie voor het vak ook de kwaliteit van de chocolade en de kennis. “We werken met Belgische chocolade van Callebaut en Belcolade en gebruiken enkel de beste ingrediënt­en voor onze pralinevul­lingen”, legt Johan uit. “We kopen echter niet de chocolade die iedereen koopt. We hebben onze eigen standaard gezet. Onze witte chocolade is iets minder zoet, onze melkchocol­ade is iets lichter van kleur en heeft een kleine toets van karamel en onze pure chocolade is van 60% cacao in plaats van de gebruikeli­jke 54%. Daarnaast hebben we ook origine chocolade met bonen uit een bepaalde regio. Die gebruiken we meestal als vulling.”

Bier-, whisky- en theepralin­es

Eerst wordt de chocolade gesmolten en dan wordt hij getemperee­rd. De temperatuu­r waaraan dat gebeurd is voor iedere soort chocolade verschille­nd. Dan wordt de chocolade in vormen gegoten.

Er is ook een enorme evolutie in pralines. “Naar likeurpral­ines is bijvoorbee­ld geen vraag meer. Naar bier- en whiskypral­ines des te meer, maar wel altijd met een subtiele smaak van de vulling. Ook theepralin­es zijn populair. Daarvoor werken we samen met een speciaalza­ak voor thee uit Putte. We hebben ook pralines met een vulling met Mechelse ‘Kaffe’ en met Mechelse ‘Zoetgoud’ honing. Die lokale producten zijn heel belangrijk voor ons.”

Mechelse Maantjes

Het meest gekend is Sjolaa wellicht voor hun Mechelse Maantjes. “De Mechelse Maantjes, een chocolaatj­e in de vorm van een maantje, is onze creatie. De chocoladev­orm is ondertusse­n zelfs gepatentee­rd. Het is ons eerbetoon aan deze prachtige stad. We verkopen jaarlijks ongeveer 3.000 doosjes met Mechelse Maantjes.”

Johan is een wandelende chocolade-encycloped­ie. Hij schoolt zich constant bij en zoekt altijd naar vernieuwin­g. “Tegen het einde van het jaar maak ik ook hartige pralines die je bij het aperitief kan eten. We maken er met gedroogde sjalot, met curry, met tomaat, met zeezout en dragon of witte pralines met gekarameli­seerde Parmezaans­e kaas. Of chips met chocolade of gepeperde chocoladem­elk. In de zomer hebben we pralines die gebaseerd zijn op cocktails. Dat is het voordeel van een kleine ambachteli­jke chocolatie­r. Behalve de Mechelse Maantjes wordt de chocolade van Sjolaa alleen in de winkel aan de Geerdegemv­aart verkocht.”

Workshop

Wie zelf eens pralines of een chocoladef­iguur wil maken kan daar ook bij Sjolaa voor terecht. “We leren een aantal basistechn­ieken aan en de mensen kunnen

 ??  ??
 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? “De Mechelse Maantjes, een chocolaatj­e in de vorm van een maantje, is onze creatie.”
FOTO'S JOREN DE WEERDT “De Mechelse Maantjes, een chocolaatj­e in de vorm van een maantje, is onze creatie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium