Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Lars Verwerft en Axel Huysmans bekronen beresterk seizoen

TC Oase grijpt ondanks vijf finalisten naast lokaal feestje op Antwerpse Masters

-

Dit weekend werden op TC Oase de Masters van het Antwerpse criterium afgewerkt. De vier best geklasseer­den van de in totaal dertig reeksen kwamen tegenover elkaar te staan. Het naburige TC Molenbos was met drie titels de slokop.

Ondanks vijf finalisten bleef TC Oase verstoken van een lokaal feestje. De club rekende in hoofdzaak op zijn girlpower om enkele titels binnen te rijven, maar telkens liep het mis. In Dames 3 moest Morgan De Bie (60 punten) haar meerdere erkennen in Laura van Beek (50 punten) van Forest Hills. Ook Celine Hermans (25 punten), die Dames 4 zowat een hele zomer lang domineerde, haalde de titel niet binnen en ging in de finale ten onder tegen Jana De Smedt (30 punten) van TC Ter Linden. Jolien Rynders (Dames 5) en Annelies Dillen (Dames 35/2) gingen ook al onderuit in die laatste, beslissend­e match. Rekenen dan maar op Stijn Mortelmans (55 punten), maar ook hij kon in Heren 35/3 niet voor Kessels vuurwerk zorgen. Mortelmans moest in de halve finale met 6-3, 6-4 de duimen leggen voor uiteindeli­jke winnaar Joris Leonaers (70 punten) van TC Zevenberge­n.

Dan deed buur TC Molenbos het heel wat beter. Het was met Yanis Chernouh (Heren 5), Ken Mariën (Heren 35/6) en Ellen Van Poecke (Dames 35/3) liefst drie keer aan het feest.

In de hoogste reeksen waren Lars Verwerft (Heren 2) en Axel Huysmans (Heren 3) de logische winnaars. Verwerft (David Lloyd) sloot zijn seizoen af zonder ook maar één nederlaag. En de 14-jarige Axel Huysmans (TC Kromveld) gooide een heel seizoen lang al hoge ogen in Heren 3.

Dames 2 werd gewonnen door de Nederlands­e Lieke Coenen, die de pas 12-jarige Luka Van Cotthem (TC Rasco) versloeg.

Tom Pelsmaeker­s en Yannick Lefèvbre zijn achtste geëindigd op het EK in Oostenrijk. En dat in de 49er-klasse, de snelste klasse van het olympisch zeilen.

Tevreden met die achtste plaats?

Tom Pelsmaecke­rs: “Vooraf hadden we daar voor getekend. Maar op de voorlaatst­e dag stonden we nog vierde. Dus het is wel met een dubbel gevoel. Maar op zich is achtste een heel goed resultaat. Eigenlijk moeten we tevreden zijn.”

Op het WK in februari in Australië eindigden jullie pas 31ste?

“De voorbereid­ing verliep toen verre van perfect. Twee weken voor het WK liep ik een zware enkelbless­ure op. De voorbije maanden hebben we heel hard getraind met toch een mooi resultaat op het EK.” Jullie namen deel aan de Olympische Spelen in Rio, maar dit jaar waren er geen Spelen?

“Het zat er een beetje aan te komen. Door corona is het hele seizoen overhoop gehaald. We konden dit jaar eigenlijk maar drie grote wedstrijde­n zeilen. Het WK, twee weken geleden de Kieler Woche in Duitsland en nu het EK op de Attersee in Oostenrijk.” Kunnen jullie volgend jaar naar de Spelen in Tokio?

“Dat is nog helemaal niet zeker. Daarvoor moeten we ons nog kwalificer­en en dat gebeurt in één wedstrijd eind maart in het Spaanse Palma de Mallorca. We moeten daar het beste Europese land zijn van de niet-gekwalific­eerde landen.”

Hoe schat je jullie kansen in?

“We zijn zeker niet kansloos. Op de Kieler Woche waren we het tweede Europese land van de nietgekwal­ificeerden. En op het EK het eerste. Daar doen we het voor, hé. Rijk gaan we niet worden van onze sport. Het is de passie die ons drijft, hopelijk richting Tokio 2021.” (lacht)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium