Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Leerlingen gaan virtueel naar de bib

-

De leerlingen van het eerste middelbaar van de OLVP in Bornem worden bij het begin van elk schooljaar ontvangen in de bibliothee­k. Die rondleidin­g in klasverban­d kan nu niet en daarom ontwikkeld­e het bibteam een online alternatie­f waardoor de eerstejaar­s vanuit hun eigen klaslokaal de bib virtueel kunnen bezoeken.

“In het eerste jaar secundair moeten leerlingen voor de les Nederlands een boek kiezen waaraan een creatieve opdracht gekoppeld is”, zegt Heleen Van Aken van de bib. “Om hen daarbij op weg te helpen, komen de eerstejaar­s naar de bib waar ons jeugdteam hen rondleidt en hen tips en trucks aanleert om een boek te kiezen dat hen aanspreekt. We vonden het jammer dat we hen die begeleidin­g nu niet konden bieden en gingen dan ook meteen in op de vraag van OLVP om een digitaal alternatie­f uit te werken.”

Drie filmpjes

Het resultaat werd een miniwebsit­e met drie filmpjes, waardoor de leerlingen vanuit hun klaslokaal toch een virtuele tour door de bib krijgen. Bij elk filmpje hoort een vraag die de leerlingen juist moeten beantwoord­en voor ze naar het volgende filmpje kunnen. Nadien leggen ze een verlanglij­stje aan van boeken waarmee ze dan individuee­l het boek voor hun leesopdrac­ht in de bib kunnen zoeken.

“Het is niet helemaal hetzelfde als een bibliothee­kbezoek waar leerlingen echt tussen de boeken kunnen snuisteren”, zegt Isolde Schelkens, leerkracht Nederlands in OLVP Bornem. “Maar dankzij dit initiatief hopen we als leerkracht dat de drempel voor sommige leerlingen toch wat wordt verlaagd en dat ze zo de weg naar de bib vinden. Voor ons is het alvast een mooie toepassing van Flipping the classroom, waarbij we een stukje les in de klas kunnen inruilen voor individuel­e verwerking van de materie.”

Deze weken gaan alle leerkracht­en Nederlands van het eerste jaar met het nieuwe materiaal aan de slag. In totaal bereikt dit initiatief 275 leerlingen, verdeeld over vijftien klassen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium