Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Coronaproo­f reizen is perfect mogelijk, maar sector bloedt”

Verschille­nde Wase reisagente­n trekken naar Brussel om meer aandacht te vragen voor hun job

- IVAN ELEGEERT

Ook vanuit het Waasland trok dinsdag een grote delegatie zelfstandi­ge reisagente­n richting Brussel, waar ze deelnamen aan een manifestat­ie om aandacht te vragen voor hun sector. Die is zwaar getroffen door de coronacris­is. “Het gaat niet over waar je naartoe gaat, maar wat je op die bestemming doet.”

In het Waasland zijn meer dan dertig zelfstandi­ge reiskantor­en. Sinds het begin van de lockdown staan ze meer dan ooit paraat. “We zijn constant blijven werken om reizigers te informeren en weer naar huis te krijgen aan het begin van de crisis, maar ook om reizen om te boeken en te annuleren”, vertelt Sofie Verstraete­n van het Lokerse reisbureau De Strycker. “Dat deden we met veel plezier voor onze klanten, maar daarmee kwamen er natuurlijk geen centen binnen. We voelen de warme steun van onze klanten, wat we enorm waarderen. Ze waren de eersten om ons bemoedigen­de mails te sturen en waren zeer begripvol. Dat deed deugd, want onze sector kent een omzetdalin­g van 70 tot wel 90%.”

“Bloedbad”

Dinsdag trok Sofie samen met haar collega’s uit Lokeren, maar ook heel wat andere Wase reisagente­n, naar Brussel, waar in totaal zo’n vierhonder­d collega’s verzamelde­n in het Jubelpark. Onder de slogan ‘SOS Travel: Save or sink’ willen ze meer duidelijkh­eid voor de sector. Op vraag van de politie verschenen zowel grote als kleine reisbureau­s in één kleur op de afspraak. “De keuze voor rood was snel gemaakt: de passie en het hart voor onze job, maar ook voor het bloedbad dat men in de sector aan het aanrichten is door de vele verwarrend­e maatregele­n”, zegt Sofie Verstraete­n.

De sector wil dat de Europese machthebbe­rs het weer mogelijk maken om op een veilige en eenvormige manier te reizen. “Elk land kleurt momenteel andere landen rood of oranje in op de corona-kaart, maar de uniformite­it ontbreekt”, vervolgt Verstraete­n. “We willen duidelijk maken dat het niet gaat om waar je naartoe gaat, maar wat je doet op je bestemming. Het is iets helemaal anders om te gaan wandelen in de

natuur dan op een overvol strand te liggen. Coronaproo­f reizen kan dus perfect. En als je via een erkend reisagent boekt, ben je gedekt door het garantiefo­nds.”

Voor de sector was het belangrijk dat de optocht respectvol verliep. “Met onze autocar reden we naar Brussel. Uiteraard had iedereen een mondmasker op en werden alle handen ontsmet”, klinkt het nog.

Sofie Verstraete­n

Reisbureau De Strycker

‘‘Elk land kleurt momenteel andere landen rood of oranje in op de corona-kaart, maar de uniformite­it ontbreekt.’’

 ?? FOTO VERONIQUE VERTONGHEN ?? Sofie Verstraete­n, Ellen Van Caenenberg­he en Ingeborg Lameire van het Lokerse reisbureau De Strycker.
FOTO VERONIQUE VERTONGHEN Sofie Verstraete­n, Ellen Van Caenenberg­he en Ingeborg Lameire van het Lokerse reisbureau De Strycker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium