Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Chapeau hoe zij met hun situatie omgaan”
In het nieuwe Tekens van Leven brengt Ketnet vanaf dit weekend de verhalen van zestien kinderen met een bijzonder litteken. Van een ernstige brandwonde tot een herinnering aan een zwaar verkeersongeval. Zij vertellen wat er is gebeurd, kinderarts Jo Keepers geeft medische duiding.
Vanaf zondag vertellen zestien kinderen het verhaal achter hun littekens. Hoe Zacharia een ernstige brandwonde opliep nadat hij als klein kind in een hete pot soep was gevallen. Of hoe Audrey haar armen en benen moest afstaan om haar zeldzame ziekte de baas te kunnen.
Daar komen al eens medische termen aan te pas. Gelukkig voor de kijkers komt kinderarts Jo Keepers (35) bijtijds tussen, om uit te leggen wat een sonde precies is en welke rol ze speelt bij een nierdialyse. “Dat was aanvankelijk niet voorzien”, vertelt ze. “Mijn opnames vonden pas aan het einde van de zomer plaats, toen alle interviews met de kinderen al achter de rug waren. Maar in de montagekamer bleek dat er nogal vaak woorden werden gebruikt die de meeste kinderen niet snappen.”
En dus trokken de makers naar de praktijk van Keepers, die zich in sneltempo moest voorbereiden. “Ik was net getrouwd en had een aantal dagen voor mezelf ingepland. Eventjes geen werk en de kinderen waren op kamp. Perfect, zeiden ze bij Ketnet. We kunnen dan draaien!” (lacht)
Bespreekbaar maken
Geen ontspannen namiddagen in de tuinzetel dus, maar conference calls aan het bureau. “Er kroop ook best wat voorbereiding in, want ik wilde geen half werk afleveren. De programmamakers gaven me zestien lijvige dossiers met informatie over de kinderen. Die bevatten niet alleen hun medisch verhaal, maar ook hun thuis- en schoolsituaties. Leesvoer genoeg.”
Met de kinderen zelf had Keepers geen contact. “Mijn taak was om hun verhalen medisch te kaderen. Ergens vind ik dat wel jammer, want natuurlijk had ik ze allemaal graag persoonlijk gesproken. Ik ga graag om met kinderen, anders had ik ook niet voor dit beroep gekozen. Maar net daarom ben ik blij dat ik aan dit programma heb meegewerkt, in welke vorm dan ook. Het is belangrijk om dit soort verhalen bespreekbaar te maken bij de jeugd. En als je ziet hoe matuur de kinderen uit de reeks met hun situatie omgaan, is er maar één gepast woord: chapeau.”
Warme woorden
Keepers leeft voor haar job. Ze is als kinderarts verbonden aan het AZ Alma in Eeklo en heeft ook haar eigen praktijk. “Nochtans wou ik lang advocate worden. Maar tijdens mijn tienerjaren heb ik samen met mijn ouders veel ziekenhuizen gezien. Mijn vader heeft een herseninfarct gehad, rond mijn veertiende kreeg mijn moeder borstkanker. Ze zijn bei