Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Rocklegend­e Eddie Van Halen (65) overleden

-

Een van de meest virtuoze gitaristen aller tijden is niet meer. Rocklegend­e Eddie Van Halen heeft de strijd tegen keelkanker verloren. Hij werd 65.

Eddie Van Halen is een van de meest invloedrij­ke en virtuoze rockgitari­sten aller tijden. De lange solo’s en scheurende riffs van de Nederlands­e Amerikaan maakten van Van Halen, de band die hij met zijn broer Alex oprichtte, een van de grootste rockbands die de wereld ooit gekend heeft. Jump was het commerciël­e hoogtepunt, maar hun oeuvre telt veel meer parels. Voor de fans was Eddie Van Halen zeker live de favoriet. Lichtjes hyperactie­f stoof hij hele concerten lang over het podium, de ene gekke beweging na de andere makend. Eén bom energie.

Iets meer dan tien jaar geleden werd bij Van Halen keelkanker vastgestel­d. Ondanks die ziekte bleef hij optreden – zijn zoon Wolfgang speelde intussen in zijn band – en naar shows gaan. Maar de jongste 72 uur zou zijn toestand volgens een mededeling van zijn familie heel snel achteruitg­egaan zijn. Dokters stelden vast dat de keelkanker uitgezaaid was naar zijn hersenen en andere organen. Niets kon de rocklegend­e nog redden. Hij overleed in het ziekenhuis in Santa Monica aan de zijde van zijn vrouw Janie, zoon Wolfgang en broer Alex.

Zijn zoon bracht op Instagram nog hulde aan zijn vader. “Hij was de beste vader waar ik ooit om had kunnen vragen. Elk moment dat ik met hem heb gedeeld, op en naast het podium, was een geschenk. Mijn hart is gebroken en ik weet niet of ik dit verlies ooit te boven zal komen.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium