Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Jan Verheyen en Lien Willaert openen Filmfestiv­al Oostende

Acteur Koen De Bouw aangesteld als ‘Master’

-

de film van Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert, opent de veertiende editie van Filmfestiv­al Oostende. Het waargebeur­de verhaal over de strijd die ouders voor hun ziek kind voeren krijgt wegens corona meteen een bijzonder groot platform. Geen galapremiè­re, wel een vertoning in bioscopen verspreid over heel Vlaanderen.

De veertiende editie van Filmfestiv­al Oostende (FFO) wordt een bijzondere. Niet alleen omdat het festival, dat traditione­el in september plaatsvind­t, naar januari is verhuisd. Het filmfeest moet rekening houden met het coronaviru­s en daardoor zal de openingsav­ond er al meteen helemaal anders uitzien dan gewoonlijk. Red Sandra zal het festival openen, maar dan zonder galaavond in het Oostendse Kursaal. De rode loper verhuist naar de Kinepolis. “Een feest met achthonder­d mensen kan je vandaag niet organisere­n. En we willen de bioscoopse­ctor een hart onder de riem steken in moeilijke tijden”, zegt festivaldi­recteur Peter Craeymeers­ch.

Met Red Sandra opent het festival alvast met een langverwac­hte film. Niet in het minst omdat het verhaal is gebaseerd op de waargebeur­de strijd die een gezin voerde tegen het noodlot, de overheid en de farmaindus­trie in een poging het leven te redden van hun dochtertje dat aan een zeldzame spierziekt­e lijdt. “We brengen een livestream van de rode loper, gevolgd door de openingsfi­lm in alle Kinepolis-complexen in Vlaanderen. Ook andere bioscoopex­ploitanten kunnen zich hiervoor inschrijve­n. Als het volk niet massaal naar Oostende kan afzakken, dan brengen we de film naar het volk”, aldus Craeymeers­ch.

Heropstart

De release van Red Sandra was eigenlijk voorzien voor deze maand. “Maar net zoals veel andere filmmakers hebben ook wij de première uitgesteld”, zegt regisseur Jan Verheyen. “Omdat dit zo’n sterk en aangrijpen­d verhaal is willen we een zo groot mogelijk publiek aanspreken. Daar voel ik me best schuldig over ten opzichte van de bioscoopui­tbaters. Maar via deze formule van het Filmfestiv­al kunnen we samen voor een spectacula­ire heropstart van de sector zorgen.”

Filmfestiv­al Oostende pakt met nog een stevige troef uit: Koen De Bouw is aangesteld als ‘Master’ en bepaalt als gastheer mee het filmprogra­mma. Zijn thema wordt ‘Age before beauty’ en onder die vlag zal hij kiezen voor inhoudelij­k sterke films die hulde brengen aan scenariste­n die relevante verhalen vertellen.

Filmfestiv­al Oostende loopt van 15 tot en met 23 januari 2021. Ook de Ensors, de Vlaamse filmprijze­n worden dan uitgereikt. Voor het eerst zijn er ook de Jamies, de Vlaamse online video awards. Info: www.filmfestiv­aloostende.be

 ?? FOTO RR ?? ‘Master’ Koen De Bouw.
FOTO RR ‘Master’ Koen De Bouw.
 ?? FOTO RR ?? Lien Willaert en Jan Verheyen.
FOTO RR Lien Willaert en Jan Verheyen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium