Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Sandy Walsh vervangt Jules Van Cleemput

Jonge verdediger ruilt Malinwa na zeven jaar voor Charleroi

- THOMAS STANDAERT

Een dag na het vertrek van Jules Van Cleemput (22) kondigde KV Mechelen al een vervanger aan. In zijn zoektocht naar een transfervr­ije rechtsback kwam Malinwa bijna logischerw­ijs uit bij de polyvalent­e Sandy Walsh (25), die een contract tot medio 2022 onderteken­de. “Toen ik maandag laat een telefoontj­e kreeg dat de club vol voor mij ging, kon mijn avond niet meer stuk.”

Walsh zat al een tijdje zonder club. Na de lockdown trainde hij nog enkele weken mee bij Zulte Waregem, waar in juni zijn contract na drie seizoenen afliep. Nadien trainde hij een tijdje mee bij STVV – hij speelde zelfs mee in een oefenduel tegen Beerschot. Vervolgens werkte hij met een personal coach aan zijn conditie. “Die trainingen hebben hun vruchten afgeworpen tijdens de medische tests”, aldus een opgetogen Walsh. “Mijn fysieke toestand is in orde om morgen (vandaag om

10.00u, red.) aan te sluiten bij de groep. Aan motivatie geen gebrek. Ieder weekend zonder wedstrijd was een weekend te veel voor mij.”

Walsh is een Nederlande­r met Engelse vader, die geboren werd in Brussel. Hij doorliep de jeugdreeks­en van Tempo Overijse, Anderlecht en vervolgens KRC Genk, waar hij in 2012 debuteerde. Ondertusse­n heeft hij al 124 matchen in eerste klasse op zijn teller staan. “Ik begin aan mijn negende seizoen op het hoogste niveau. En ik ben nog altijd maar 25 (lacht) Sommige jongens bij Mechelen ken ik al persoonlij­k. Ik deelde bij Genk nog de kleedmaker met Igor de Camargo, en met Onur Kaya bij Zulte Waregem.”

Hoewel Walsh ook in het hart van de defensie uit de voeten kan, is hij naar het AFAS Stadion gehaald om op rechts de concurrent­ie aan te gaan met Issa Kabore, die momenteel in Burkina Faso vertoeft voor interlandv­erplichtin­gen. “Dat wordt een serieuze uitdaging, maar zo maken we mekaar ook beter. Het wordt een boeiende strijd, bij een geweldige club. Ik ben iemand die altijd dicht bij de fans staat. Dat zullen ze hier wel rap genoeg merken.” Mogelijk komt Walsh vrijdag een eerste keer in actie in het oefenduel tegen AA Gent.

“De concurrent­ie aangaan met Kabore wordt een serieuze

uitdaging.”

Sandy Walsh

KV Mechelen

“Veel spelers hebben al gestuurd dat ze me zullen missen. Dat doet wel deugd. Iedereen

is blij voor mij.”

Jules Van Cleemput

Charleroi “Wees maar zeker dat ik uitkijk naar die match bij KV

Mechelen op 6 november. Het wordt

sowieso speciaal.”

Jules Van Cleemput

Charleroi

Van zekere bankzitter bij de veertiende in het klassement naar quasi zekere

titularis bij de competitie­leider. Jules Van Cleemput (22) sloeg maandag de sportieve slag van zijn leven met zijn overstap van KV Mechelen naar Charleroi. Een gesprek met de kersverse Karolo. “Ook voor mij kwam deze transfer als een

totale verrassing.”

Blij met je transfer?

“Absoluut. Ik ben superconte­nt. Ik heb niet zomaar ergens getekend, hé. Charleroi is een club die aanleunt bij de grootste clubs van het land.”

Had je dit verwacht?

“Nee, ik had dit zelf ook niet zien aankomen. Er was de afgelopen weken wel wat interesse van clubs (onder andere van Westerlo, red.) maar tot een concreet voorstel kwam het nooit. Tot ik zondag opeens telefoon kreeg van Charleroi. Ik kwam totaal uit de lucht vallen, maar vanaf toen is het heel snel gegaan. Een dag later hadden alle partijen een akkoord en ben ik er gaan tekenen. Dus ja, ook voor mij kwam deze transfer als een totale verrassing. Maar wel een hele mooie.”

Hoe keek je voordien naar Charleroi?

“Ik vond het altijd wel een leuke plek om te gaan spelen. Het is een club met hetzelfde type supporters als in Mechelen. Een vurige, fanatieke aanhang. Zo heb ik het graag.”

Je gaat van zekere bankzitter bij de veertiende naar waarschijn­lijke titularis bij de competitie­leider. Van een promotie gesproken...

“(lacht) Het is inderdaad een beetje bizar. Maar het was ook niet de minste die me op de bank hield bij KV Mechelen. Issa Kabore is gewoon een steengoede rechtsback, anders had Man City hem nooit onder contract gelegd. De afgelopen maanden waren best wel frustreren­d voor mij. Ik ben altijd keihard blijven werken op training in de hoop toch nog eens een kans te krijgen. Maar omdat Kabore goed bleef presteren, zat dat er niet echt in.”

Je afscheid mocht er zijn: een sterke invalbeurt met een assist op Antwerp.

“Achteraf gezien was dat een mooie manier om afscheid te nemen, ook al wist ik toen nog niet dat ik ging vertrekken. Ik ben vooral blij dat ik dit seizoen toch nog wat minuten heb kunnen maken voor KV na al die mooie jaren op de club.”

Hoe blik je terug op de voorbije zeven jaar bij KV Mechelen?

“Met veel dankbaarhe­id. Ook voor de coach. Vrancken schonk me volop vertrouwen op een moment dat ik het moeilijk had en niet speelde. Ik zal altijd met een goed gevoel terugkijke­n op mijn jaren bij KV.”

Sommige fans zijn boos dat de club je heeft laten gaan. Een teken van erkenning?

“Misschien wel. Het is een teken dat ze me niet graag zien vertrekken. Persoonlij­k heb ik alleen maar positieve reacties gekregen. Zowel van supporters als van ploegmaats. Veel spelers hebben al gestuurd dat ze me zullen missen. Dat doet wel deugd. Iedereen is blij voor mij.”

In Charleroi word je de enige Nederlands­talige in de spelersgro­ep. Even wennen na al die jaren in een overwegend Vlaamse kleedkamer?

“Het zal wellicht wat aanpassen zijn in het begin. Daar heb ik geen schrik voor. Ik ben wel iemand die zich snel kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Ik hoor dat Charleroi ook een heel goede, positief ingestelde groep heeft. Dat zul dus wel loslopen.”

Waar ben je van plan te gaan wonen?

“Ergens tussen Antwerpen en Charleroi. Neen, niet in Mechelen (lacht). Ik ga iets zoeken rond Brussel, in de buurt van Waterloo.”

Wat is je ambitie bij je nieuwe club?

“Basisspele­r worden en op termijn belangrijk zijn voor de club. In de competitie doet Charleroi het uitstekend. Ik wil mijn steentje bijdragen om de ploeg op dit elan te laten verdergaan.”

Op vrijdag 6 november spelen jullie in Mechelen. Een match om nu al naar uit te kijken?

“Dat is al snel, hé (lacht). Wees maar zeker dat ik uitkijk naar die match. Het wordt sowieso speciaal om terug te keren. Dat zal ook altijd zo blijven.”

 ??  ??
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium