Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier
“Niet zeker of ik dezemaand kan overleven”
Veel teleurstelling en frustratie bij cafébazen
“Afschuwelijk”, “triestig” en “onterecht”: cafébazen reageren terneergeslagen op de beslissingen van de overheid. “Ik weet niet zeker of ik deze maand kan overleven.” Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, plant een onderhoud met de Vlaamse regering voor steun.
“Dit zag ik niet aankomen.” Bertrand Lekeux is cafébaas van Bar Brul in Antwerpen en de initiatiefnemer achter de horecatracingsite Ikzithier.be. “Al maanden lang krijg ik elke dag opnieuw tienduizenden registraties binnen. In al die tijd hebben ze die gegevens geen enkele keer opgevraagd. Dat betekent twee dingen: ofwel werkt de contacttracing van de overheid van geen kanten, ofwel situeert het probleem zich niet in de horeca. Ik ben gefrustreerd. Er zitten overal cowboys tussen. Maar ik heb het gevoel dat de cafés worden geviseerd.” Johannes Meysmans van café Den Troef in Mechelen treedt zijn collega in de metropool bij. “Het is triestig. Wij draaien de helft van onze omzet tussen 23 en 1u ’s avonds. Dat zijn met voorsprong onze twee beste uren. Uitgerekend die pakken ze ons opnieuw af. Ik weet dat de gezondheid van onze bevolking belangrijk is. Net daarom schikken wij ons al maanden naar de regels. De ene keer vier mensen aan tafel, dan tien, dan opnieuw vier. Het blijft toch een beetje lachen met onze broodwinning.”
Doodsteek
“Afschuwelijk. Dit is de doodsteek voor de cafés”, zegt Conny Vissers. Ze is zaakvoerster van whiskylounge Rocks in Zoersel en voelt zich extra hard gepakt door de nieuwe regels. “Wij moeten het hebben van mensen die na hun restaurantbezoek nog ge
zellig een whisky’tje komen drinken. Gaan ze dat nog doen als wij om 23u moeten sluiten en het restaurant tot 1u mag openblijven? Natuurlijk niet! Ik verlies twee derde van mijn inkomsten. Wij zijn op 1 februari opengegaan en hebben nog geen enkele buffer kunnen opbouwen. Ik weet niet zeker of ik deze maand kan overleven.”
“Het ging net wat beter. En nu dit”, zucht Line Ven van café ’t Dorp in Wijnegem. Ze heeft haar zaak geopend in februari. Drie weken later moest ze die alweer sluiten door de nationale lockdown. “Het is de ene tegenslag na de andere. Ik heb me helemaal nog niet kunnen opwerken. Terwijl ik voortdurend investeer om de zaak aan te passen aan de steeds veranderende regels. Een tafel van maar vier mensen is niet houdbaar. Er moeten extra steunmaatregelen komen.”
Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, noemt de beslissing van de overheid “een bijzonder zware klap”. “En dat in een periode waarin de terrassen niet meer gebruikt kunnen worden. Dat zal een enorme impact hebben op het omzetcijfer. Daarom gaan we de komende dagen in overleg met de Vlaamse regering om te bekijken welke vormen van ondersteuning we onze getroffen cafés en drankgelegenheden kunnen bieden.”