Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Niet zeker of ik dezemaand kan overleven”

Veel teleurstel­ling en frustratie bij cafébazen

-

“Afschuweli­jk”, “triestig” en “onterecht”: cafébazen reageren terneerges­lagen op de beslissing­en van de overheid. “Ik weet niet zeker of ik deze maand kan overleven.” Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, plant een onderhoud met de Vlaamse regering voor steun.

“Dit zag ik niet aankomen.” Bertrand Lekeux is cafébaas van Bar Brul in Antwerpen en de initiatief­nemer achter de horecatrac­ingsite Ikzithier.be. “Al maanden lang krijg ik elke dag opnieuw tienduizen­den registrati­es binnen. In al die tijd hebben ze die gegevens geen enkele keer opgevraagd. Dat betekent twee dingen: ofwel werkt de contacttra­cing van de overheid van geen kanten, ofwel situeert het probleem zich niet in de horeca. Ik ben gefrustree­rd. Er zitten overal cowboys tussen. Maar ik heb het gevoel dat de cafés worden geviseerd.” Johannes Meysmans van café Den Troef in Mechelen treedt zijn collega in de metropool bij. “Het is triestig. Wij draaien de helft van onze omzet tussen 23 en 1u ’s avonds. Dat zijn met voorsprong onze twee beste uren. Uitgereken­d die pakken ze ons opnieuw af. Ik weet dat de gezondheid van onze bevolking belangrijk is. Net daarom schikken wij ons al maanden naar de regels. De ene keer vier mensen aan tafel, dan tien, dan opnieuw vier. Het blijft toch een beetje lachen met onze broodwinni­ng.”

Doodsteek

“Afschuweli­jk. Dit is de doodsteek voor de cafés”, zegt Conny Vissers. Ze is zaakvoerst­er van whiskyloun­ge Rocks in Zoersel en voelt zich extra hard gepakt door de nieuwe regels. “Wij moeten het hebben van mensen die na hun restaurant­bezoek nog ge

zellig een whisky’tje komen drinken. Gaan ze dat nog doen als wij om 23u moeten sluiten en het restaurant tot 1u mag openblijve­n? Natuurlijk niet! Ik verlies twee derde van mijn inkomsten. Wij zijn op 1 februari opengegaan en hebben nog geen enkele buffer kunnen opbouwen. Ik weet niet zeker of ik deze maand kan overleven.”

“Het ging net wat beter. En nu dit”, zucht Line Ven van café ’t Dorp in Wijnegem. Ze heeft haar zaak geopend in februari. Drie weken later moest ze die alweer sluiten door de nationale lockdown. “Het is de ene tegenslag na de andere. Ik heb me helemaal nog niet kunnen opwerken. Terwijl ik voortduren­d investeer om de zaak aan te passen aan de steeds veranderen­de regels. Een tafel van maar vier mensen is niet houdbaar. Er moeten extra steunmaatr­egelen komen.”

Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen, noemt de beslissing van de overheid “een bijzonder zware klap”. “En dat in een periode waarin de terrassen niet meer gebruikt kunnen worden. Dat zal een enorme impact hebben op het omzetcijfe­r. Daarom gaan we de komende dagen in overleg met de Vlaamse regering om te bekijken welke vormen van ondersteun­ing we onze getroffen cafés en drankgeleg­enheden kunnen bieden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Bertrand Lekeux van Bar Brul in Antwerpen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Bertrand Lekeux van Bar Brul in Antwerpen.
 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Johannes Meysmans van café Den Troef in Mechelen.
FOTO DIRK VERTOMMEN Johannes Meysmans van café Den Troef in Mechelen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Line Ven van café ’t Dorp in Wijnegem.
FOTO JAN AUMAN Line Ven van café ’t Dorp in Wijnegem.
 ?? FOTO BELGA ?? Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.
FOTO BELGA Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium