Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Laat je masker niet nat worden”

Experts waarschuwe­n voor herfstweer

-

Daar is de herfst, daar is de regen. En dat is knap vervelend in coronatijd­en. Want een mondmasker is niet meer doeltreffe­nd als het nat is, zeggen de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en experts uit eigen land.

“Het is zeker niet de bedoeling dat een masker nat wordt”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Voor een goede werking moet het droog zijn. Een nat masker is verzadigd en kan druppels met het virus onvoldoend­e absorberen.”

Paraplu

“Een nat masker kan de verspreidi­ng van het virus en bacteriën zelfs verergeren”, vult Sarah Lebeer, professor toegepaste microbiolo­gie aan de Universite­it Antwerpen, aan. “Het vocht zorgt voor een verhoogde transfer: het virus blijft er langer aan kleven, waardoor er langer kans is op verspreidi­ng. Hou in je achterhoof­d dat je bij elke keer uitademen het virus potentieel kan overdragen aan iemand anders.”

In Frankrijk is het dragen van een mondmasker overal verplicht, en daar raadt de overheid burgers aan om op elk moment een tweede – en droog – mondmasker bij zich te hebben voor het geval dat het masker nat wordt. Dat zou ook bij ons zinvol zijn, zeggen Lebeer en Van Gucht. “Of gebruik een paraplu”, stelt infectiolo­ge Erika Vlieghe voor.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium