Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Tot vijf jaar cel voor bankrovers

Tunnelroof PNB Paribas Fortis Antwerpen

-

De rechtbank heeft vijf mannen straffen tot vijf jaar cel gegeven voor hun rol bij de tunnelroof in de kluizenzaa­l van het bankkantoo­r van BNP Paribas Fortis op de Belgiëlei in Antwerpen.

Nadat de alarmen al een week aan het afgaan waren, werd op zondag 3 februari 2019 uiteindeli­jk vastgestel­d dat inbrekers binnengera­akt waren in de kluizenzaa­l van het Fortiskant­oor op de Belgiëlei in Antwerpen. Ze hadden vanuit een woning in de Nerviërsst­raat een tunnel naar de riolering gegraven om honderden meters verder hetzelfde te doen, van de riolering naar de kluizenzaa­l. 27 lockers werden opengebrok­en en de daders vluchtten weg, met een onbekende buit die nooit gerecupere­erd werd.

Vijf verdachten

Tijdens het onderzoek kwamen vijf verdachten in beeld onder wie drie Antwerpse Georgiërs, Giorgi K., Koba M. en diens vader Kachaber. Zij konden gelinkt worden aan werkmateri­aal dat gevonden werd in de tunnel en de woning in de Nerviërsst­raat. Twee andere verdachten, David T. en Yosef C., konden vluchten en verblijven allicht in het buitenland. Voor hen had de rechtbank de zwaarste straf over. De mannen werden tot vijf jaar cel en 8.000 euro veroordeel­d. De rechtbank beval hun onmiddelli­jke aanhouding. “Het is bewezen dat de beklaagden een criminele organisati­e vormden. Er was een meesterlij­k uitgekiend plan met nationale pionnen die hier in de kijker liepen”, luidde de motivatie voor het vonnis.

Nationale pionnen

Die “nationale pionnen” zijn vader en zoon M. en Giorgi K. Daarmee volgt de rechtbank hun advocaten die erop gewezen hadden dat de Antwerpse Georgiërs gebruikt werden door de organisati­e. Giorgi K. en Kachaber M. werden tot drie jaar cel veroordeel­d, Koba M. kreeg veertig maanden gevangenis. Aan de burgerlijk­e partijen moeten de beklaagden 23.001 euro schadeverg­oeding betalen. 1 euro daarvan is provisione­el om de imagoschad­e van BNP Paribas Fortis te dekken.

 ?? FOTO RR ?? Een tunnel vanuit de Nerviërsst­raat leidde tot de kluizenzaa­l.
FOTO RR Een tunnel vanuit de Nerviërsst­raat leidde tot de kluizenzaa­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium