Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Facebook bant QAnon-samenzweri­ng

-

Facebook zal volgens het Amerikaans­e NBC News pagina’s groepen en Instagram-accounts van QAnon verwijdere­n. Aanhangers van de omstreden beweging denken dat er een satanische liberale elite bestaat die president Donald Trump belaagt en de wereldbevo­lking onder de knoet houdt. Ze baseren zich op berichten van een zekere ‘Q’, een anonieme gebruiker die allerlei opruiende complotthe­orieën verspreidt. Ook het coronaviru­s is een thema dat door de groep gekaapt werd. Dat leidde tot protest tegen de coronamaat­regelen in Europa.

Scherper beleid

Facebook ondernam al eerder actie tegen de groep. Toen verwijderd­e het alleen accounts als die gewelddadi­ge inhoud bevatten. Dat beleid wordt nu aangescher­pt en veralgemee­nd. Een woordvoerd­er van Facebook laat NBC weten dat het verwijdere­n van “losse berichten” niet de bedoeling is van de operatie. QAnon-gelinkte berichten zullen verwijderd worden, ook als ze geen gewelddadi­ge boodschap bevatten.

Experts maken zich zorgen over de verspreidi­ng van onbewezen complotthe­orieën via de sociale media. Die hebben in het verleden geleid tot geweld. In 2016 drong een gewapende man een pizzeria binnen in Washington. Hij geloofde dat er minderjari­ge seksslaven zaten van een crimineel netwerk waarbij ook Hillary Clinton betrokken was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium