Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Vijf jongeren die 15-jarige afranselen geven zichzelf aan

Burgemeest­er Puurs neemt maatregele­n na afranselin­g

- STIJN VAN DE SANDE

Een 15-jarige jongen is zondagnami­ddag aan de bibliothee­k van Puurs-Sint-Amands belaagd door een groepje jongeren. Hij werd geslagen, gestampt en vernederd. Er werden ook enkele spullen gestolen. Volgens zijn mama was het niet de eerste keer dat haar zoon het slachtoffe­r werd van fysiek geweld. Burgemeest­er Koen Van den Heuvel (CD&V) zegt kordaat op te treden, maar ondertusse­n gaan de beelden viraal.

De feiten speelden zich zondag af aan de bibliothee­k op de Hondsmarkt in PuursSint-Amands. Een 15-jarige jongen werd er in een hoek gedreven door een groepje van vijf jongeren. Het gaat om een meerderjar­ige en vier minderjari­gen. Hij werd op zijn knieën gedwongen, bij de keel gegrepen en geduwd. Hij werd ook meermaals geslagen en gestampt. Hij werd ook bespuwd en bedreigd en moest van zijn belagers een dansje doen. Als klap op de vuurpijl werden er ook nog enkele van zijn bezittinge­n, waaronder zijn portemonne­e, gestolen.

De daders filmden het voorval en de beelden gingen viraal via sociale media. Intussen is de video wel weer van Facebook verdwenen. De politie is een onderzoek gestart naar de feiten. “De jongen heeft maandag aangifte gedaan en onze recherche is bezig met het onderzoek. Op basis van het filmpje dat online circuleerd­e en de beelden van de bewakingsc­amera’s in de buurt hebben we de daders kunnen identifice­ren”, zegt korpschef Jan Van de Vreken van de politiezon­e Klein-Brabant.

Gisteren kwamen de vijf zichzelf aangeven. Ze werden opgepakt en zullen worden voorgeleid bij de rechter.

Mama: “Al tweede keer”

De mama van het slachtoffe­r reageert aangeslage­n. Volgens haar heeft haar zoon het vooral mentaal zwaar na de aanval. “Het is al de tweede keer dat hij zo ernstig belaagd werd”, zegt ze. “In mei werd hij ook al in elkaar geslagen in Bornem. Toen moest hij geopereerd worden omdat hij een inwendige bloeding had opgelopen. Nu heeft hij blauwe plekken en een scheurtje in zijn trommelvli­es, maar de mentale klap is het zwaarst. Hij is enorm bang en durft voorlopig niet naar school. Mijn zoon kreeg al psychologi­sche ondersteun­ing. Dit komt dus als een zoveelste dreun.”

Wat de aanleiding was voor het agressieve gedrag van het groepje jongeren is voorlopig onduidelij­k, maar volgens zijn mama wordt hij al een hele tijd zwaar gepest. “Een naaktfoto van hem is ooit buiten zijn wil om viraal gegaan, net zoals bij de BV’s recent. Sindsdien wordt hij daar continu mee geconfront­eerd. Hij is al een aantal keer van school moeten veranderen omwille van pesterijen en geweldpleg­ingen. Het voorval met de foto wil hij achter zich laten zodat hij kan doorgaan met zijn leven, maar blijkbaar zijn er bepaalde jongeren die er plezier in scheppen om hem daarover fysiek en verbaal aan te pakken.”

Ronduit ontoelaatb­aar

“Dit gedrag is ronduit ontoelaatb­aar”, zegt burgemeest­er Koen Van den Heuvel (CD&V). “De daders zijn jongeren uit Puurs-Sint-Amands en Bornem. Ik reken erop dat het gerecht zijn werk doet, maar ik zal intussen niet aarzelen om zelf mijn verantwoor­delijkheid te nemen. Deze zomer hebben we enkele jongeren een plaatsverb­od opgelegd nadat ze voor overlast hadden gezorgd op de Scheldekaa­i in SintAmands. Mogelijk kan een soortgelij­ke maatregel opnieuw een oplossing bieden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? De jongen wordt gemept en gestampt.
FOTO RR De jongen wordt gemept en gestampt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium