Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Summer (26) riskeert 10 jaar voor neerschiet­en 73-jarige liefdesriv­ale

Summer A. riskeert tien jaar cel voor moordpogin­g in “onbegrijpe­lijke driehoeksr­elatie”

- MARC KLIFMAN EVELIEN VANTOMME

Een oude, rijke dame, haar veel jongere ‘toyboy’ die kickte op geld en luxewagens en een 47 jaar jongere liefdesriv­ale. Het is het scenario van een bijna fatale schietpart­ij in het West-Vlaamse Wielsbeke, waarbij Summer A. (26) twee kogels op slachtoffe­r Grietje Wieringa (73) afvuurde. Ze riskeert daarvoor tien jaar effectief, maar haar advocaten vragen begrip. “Dit was geen ziekelijke jaloershei­d, maar het gevolg van langdurige vernederin­gen.”

Sommige rechtszake­n zijn straffer dan fictie. De zaak-Grietje Wieringa is er zo een. Een bijzonder persoon, dat is het minste wat je van haar kan zeggen. Van alle hoofdrolsp­elers overigens in dit verhaal. Maar op haar 73ste heeft de van oorsprong Friese dame een bewogen leven achter de rug. Op haar negentiend­e werd ze verliefd op een Italiaanse zakenman. Ze kregen samen een dochter en een zoon en leefden veertig jaar lang in een mooie villa in het residentië­le Brasschaat. “Maar ons huwelijk was ongezond”, verklaarde ze eerder. “Mijn man had pakken geld, maar zat soms maanden in het buitenland en ging vreemd.”

Grietje besloot haar liefde ook over een andere boeg te gooien. Twaalf jaar geleden kwam ineens Imraan A. in haar leven, haar tuinman. 32 jaar oud, atletisch gebouwd en gek op mooie horloges en luxueuze wagens.

Imraan werd de ‘toyboy’ van Grietje. Dat gaf hij zelf ook toe. Zij kreeg

de aandacht die ze wilde, hij reed rond met Jaguars en Porsches. Een win-winsituati­e. Maar dat was buiten Summer A. gerekend, een 26-jarige vrouw uit Temse die gisteren in de rechtbank van Kortrijk terechtsto­nd voor de moordpogin­g op Grietje Wieringa.

Twee kogels

Een drietal jaar geleden was A. – naast nog een aantal andere vrouwen – ook plots in het leven van tuinman Imraan gekomen. Het begin van alle ellende, omschreef de aanklager het tijdens het proces.

“Er ontstond een driehoeksr­elatie die gedoemd was om te ontploffen. Die man was de steun en toeverlaat van slachtoffe­r Grietje. Emotioneel, seksueel. En hij genoot van de financiële voordelen. Maar Summer A. kon dat niet verdragen. Laat het duidelijk zijn dat die man een heel perverse rol heeft gespeeld. Door die driehoeksv­erhouding werd A. tot wanhoop gedreven. Ze heeft veel vernederin­gen ondergaan, maar wat ze deed, was een bewuste keuze.”

De aanklager doelt op die bijna fatale 10e februari, in het huis van Grietje Wieringa. Imraan en Summer

waren bij haar op bezoek toen er plots een hevige discussie ontstond. Summer kon de liefde tussen Imraan en Grietje niet verkroppen. “Ze is naar de keuken gegaan en kwam plots terug met witte handschoen­en en een wapen. Ze vroeg: ‘Is dit wat je wilt?’ en schoot zonder aarzelen”, aldus de aanklager. Twee kogels, Grietje ging onmiddelli­jk tegen de grond. “Ze is door het oog van de naald gekropen”, pleitte haar raadsman Stephen Schellinck.

Tien jaar cel gevorderd

Ook de aanklager is overtuigd van voorbedach­theid en eist een celstraf van tien jaar voor A., maar haar raadsliede­n probeerden om begrip te vragen. “Summer heeft deze zware gevolgen nooit gewild”, zegt advocaat Filip De Reuse. “Alles gebeurde in een opwelling. Deze jonge vrouw was een makkelijke prooi voor Imraan. Ze was een speeltje voor hem, terwijl zij steeds vernederin­gen zoals naaktfoto’s tussen de twee moest ondergaan. Ze heeft enorm veel spijt.”

Grietje Wieringa kwam niet zelf naar het proces. Zij revalideer­t nog steeds van haar verwonding­en, maar stelt het goed. Imraan A. zat een tijdje in de cel, maar werd uiteindeli­jk buiten vervolging gesteld. Summer A. kent volgende maand haar straf.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Summer kon de liefde tussen Grietje Wieringa (inzet) en ‘toyboy’ Imraan niet verkroppen.
FOTO KURT DESPLENTER Summer kon de liefde tussen Grietje Wieringa (inzet) en ‘toyboy’ Imraan niet verkroppen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium