Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Klanten vinden de weg niet meer naar Schippersk­wartier

Amper klanten en nauwelijks helft peeskamers is bezet

- GREG VAN ROOSBROECK

De meest geroutinee­rde prostituee­s hebben nog maar drie klanten per dag. En nauwelijks de helft van de peeskamers is bezet. Ook het Antwerpse Schippersk­wartier kreunt onder de tweede coronagolf. “De mensen zijn opnieuw bang geworden.”

Het peeskamert­je van Rushi (34) blinkt als een pas gepoetst operatiekw­artier. Alcoholgel en mondmasker­s staan steevast op de ijskast. Lakens en handdoeken wast ze de hele dag door op zestig graden. Ze draagt ook een mondmasker, vanaf de eerste begroeting tot het laatste adieu. En ze desinfecte­ert elke vierkante millimeter na elke afgewerkte klant. Met het toilet neemt ze geen enkel risico. Dat mag, in tegenstell­ing tot vroeger, alleen zij nog gebruiken.

Sinds de Antwerpse prostituti­ebuurt midden juni opnieuw de deuren opende, heeft Rushi er een halve job als poetshulp bij. Maar nu de coronacurv­es loodrecht naar boven gaan, is dat veel werk voor niets. Klanten op zoek naar een verzetje ziet ze nauwelijks nog. Zeven volle jaren dienst heeft de blondine met Roemeense roots in deze rosse buurt. Zo droef als de laatste weken, heeft ze het nooit eerder meegemaakt.

“Vroeger hadden we al eens een slechte dag”, zegt ze vanachter een mondmasker in voortreffe­lijk Nederlands. “Vandaag is elke dag slecht. Met wat geluk zie ik drie klanten. Terwijl dat op goeie dagen, nu ja, veel meer is. Zelfs het afgelopen weekend was helemaal niet druk. Eigenlijk zie ik alleen nog vaste klanten. Nieuwe mensen blijven thuis. Het coronaviru­s, hè. Ze zijn opnieuw bang geworden.”

Quarantain­e

Asma Chemkhi is manager van 68 peeskamers. Vandaag is daar nog maar de helft van verhuurd. Want als de klanten wegblijven, dan blijven ook de meisjes weg. En dat kunnen ze makkelijk. Veel meisjes huren per dag. Ze kunnen dus snel vertrekken als het wat minder gaat. En dat doet het nu al een tijdje.

“Het is voorzichti­g begonnen eind september”, zegt Asma.

“Maar nu is het echt erg. Terwijl ook wij er alles aan doen om prostituti­e zo veilig mogelijk te laten plaatsvind­en.” In haar bureau toont ze een scanner die de temperatuu­r meet van elk meisje dat de huur komt betalen. “We hebben nog niemand gehad van wie de temperatuu­r te hoog was. En ze moeten dagelijks komen betalen.”

Nieuwe meisjes uit het buitenland – vooral Roemeense, goed voor 70% van de Antwerpse bezetting – moeten eerst zeven dagen in quarantain­e. Pas als een test negatief is en ze die kunnen voorleggen, kunnen ze een kamer huren van Asma. “Maar toch blijven de klanten weg. Terwijl onze kosten blijven doorlopen, en we met de aankoop van alcoholgel­s en mondmasker­s veel extra kosten gemaakt hebben.”

Drugs

Asma begrijpt het niet. Zelf kent ze geen enkel meisje dat besmet is. Al is ze ook wel realistisc­h. “Het virus zit vandaag, meer dan in maart en april, in alle lagen van de bevolking. Dan zal het ook wel in onze buurt zitten. Maar de tests die wij binnenkrij­gen, zijn negatief.” Ook Rushi, die toegeeft dat ze toch een beetje bang is om het virus op te lopen, heeft nog geen enkel positief geval gehoord. “Terwijl onze buurt erger is dan een roddelgaze­t. Iedereen kent hier iedereen. Als hier een meisje besmet is, dan weet iedereen het.”

Het kabinet van Antwerps burgemeest­er Bart De Wever heeft geen gevalideer­de cijfers over besmetting­en in de prostituti­ebuurt. “Maar er zijn ook geen alarmsigna­len uit de, nochtans zeer laagdrempe­lige, gezondheid­szorg daar.” Bij Violett, de Vlaamse hulporgani­satie voor prostituee­s, en Payoke, het opvangcent­rum voor slachtoffe­rs van mensenhand­el, maken ze zich vooral zorgen over de impact van deze tweede coronagolf op iedereen die sekswerker is.

“Er bestaat in ons land nog steeds geen enkel sociaal vangnet voor iemand uit de prostituti­e”, zegt Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke. “Als de zaken slecht gaan zoals nu, kunnen ze op geen enkele vorm van vervanging­sinkomen of sociale beschermin­g rekenen. Veel meisjes gaan online, ontvangen thuis, of erger: beginnen drugs te dealen. Deze coronacris­is bewijst nog maar eens dat sekswerker­s in ons land meer dan ooit een statuut moeten krijgen.”

Rushi Prostituee “Ik zie alleen vaste klanten. Nieuwe mensen blijven thuis. De mensen zijn opnieuw bang geworden, hè.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GRVR ?? Asma Chemkhi is manager van 68 peeskamers. Ze staat bij de scanner die de temperatuu­r moet meten van iedereen die haar bureau binnenkomt.
FOTO GRVR Asma Chemkhi is manager van 68 peeskamers. Ze staat bij de scanner die de temperatuu­r moet meten van iedereen die haar bureau binnenkomt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium