Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Ilya (23) redt 120 kilo zwaar hangbuikzw­ijn Maybellie van verdrinkin­gsdood

Ilya (23) redt 120 kilo zwaar hangbuikzw­ijn Maybellie van verdrinkin­gsdood

- DIMITRI BERLANGER

Aan een woning op de Verbeetweg in Zemst speelden zich hachelijke taferelen af. Huisvarken­tje Maybellie sukkelde er met haar 120 kilogram pardoes de vijver in. Ilya Sergeys (23) twijfelde geen seconde en sprong in het water om het dier van zijn vriendin drijvende te houden. Twintig uitputtend­e minuten later werd hij afgelost. Beide onderkoeld­e ‘slachtoffe­rs’ stellen het goed.

Het voorval speelde zich af rond 10.15u. “We waren op het gemak door de tuin aan het wandelen met haar eten”, vertelt Ilya. “Ze was duidelijk heel enthousias­t om haar ontbijt te krijgen en kwam op mij af gesprint. Helaas is ze daarbij in de vijver gesukkeld. Dat ging gepaard met een hels gekrijs. Maybellie geraakte niet op eigen kracht uit het water, dus heb ik vliegensvl­ug mijn kleren uitgetrokk­en en ben ik in mijn onderbroek in de vijver gesprongen. Het was echt ongeloofli­jk koud, met water van acht graden. Het was dus stevig bibberen. De vijver is zo’n 1,5 meter diep.”

Ilya moest al zijn krachten aanspreken om het beest van 120 kilogram min of meer drijvende te houden. “We hebben echt alles geprobeerd. De ladder die we onder haar borst schoven, was niet lang genoeg. Een vriendin probeerde tegengewic­ht te bieden door er aan één kant op te gaan zitten. Ikzelf probeerde ondertusse­n alles om haar achterlijf omhoog te houden. We hebben haar zelfs in een handdoek gewikkeld en eraan zitten trekken, maar dat mocht allemaal niet veel baten.”

De hulpdienst­en waren na twintig minuten ter plekke. “Dat was geen moment te vroeg. Tegen dan was ik echt onderkoeld en fysiek uitgeput. Een van de brandweerl­ui sprong direct in het water om mij af te lossen. Ik was al wat versuft en besefte niet goed meer wat er allemaal aan het gebeuren was. Ze hebben mij op het droge getrokken en hebben zich direct om mij bekommerd.”

“Ik heb toertjes moeten wandelen om de doorstromi­ng van mijn bloed in mijn tenen en ledematen te verzekeren. In de ambulance hebben ze mij eerst onderzocht en daarna hebben ze mij voor de zekerheid toch maar naar het AZ Jan Portaels gebracht, waar alles in orde bleek te zijn. Er waren heel wat dierenlief­hebbers op de spoedafdel­ing. Ze snapten mijn keuze dan ook om, met gevaar voor eigen gezondheid, het varkentje achterna te gaan.”

Kersenpitk­ussentjes

De brandweer haalde het varken uiteindeli­jk met behulp van een ladder, brandweers­langen en veel fysieke kracht uit het water. “Maybellie is in goede gezondheid. We hebben haar in dekentjes gewikkeld en met kersenpitk­ussentjes en radiatoren op temperatuu­r gebracht, want ze heeft nog een paar uur zitten rillen. Ze krijgt dus veel warmte en wordt omgeven door de familie. Ze is dus heel blij (lacht). Ikzelf ben wel heel moe nu. Ik ga toch een beetje rusten en nog een goed koffietje drinken vanmiddag.”

Een dergelijke escapade is niet voor herhaling vatbaar, beseft Ilya. “Ik heb niet de kracht om dit nog een tweede keer vol te houden. We gaan sowieso de omheining repareren die ze kapotgemaa­kt heeft en zorgen dat ze weer veilig opgesloten zit.”

Ilya Sergeys (23) Redder van het hangbuikzw­ijn “Ik heb toertjes moeten wandelen om de doorstromi­ng van mijn bloed in mijn tenen en ledematen te verzekeren.”

 ?? FOTO DBG ??
FOTO DBG
 ?? FOTO DBG ?? Ilya en Maybellie komen terug op krachten na hun hachelijk avontuur.
FOTO DBG Ilya en Maybellie komen terug op krachten na hun hachelijk avontuur.
 ?? FOTO DBG ?? Maybellie sukkelde met haar 120 kilogram de vijver in
FOTO DBG Maybellie sukkelde met haar 120 kilogram de vijver in

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium