Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Huren op de Meir is ‘relatief goedkoop’

- CHRISTOF WILLOCX

Sinds corona is de leegstand van winkelpand­en in de provincie Antwerpen opgelopen tot 11%. In Vlaanderen doet alleen Limburg slechter. “De huurprijze­n voor handelspan­den zijn sinds corona gedaald, omdat de eigenaars anders geen huurders meer vinden”, zegt Gertjan Slob, hoofdonder­zoeker van retailspec­ialist Locatus.

Door corona gaat de ene na de andere winkelkete­n failliet. Vertrouwde namen als Brantano, Wibra en Blokker zijn al verdwenen. En zelfs de opvolger van Blokker, de keten Mega World, vraagt beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. Volgens Locatus, de marktleide­r in het bijhouden van retailgege­vens in België, neemt de leegstand van winkelpand­en zeer snel toe. In januari van vorig jaar stond 10,4% van de winkelpand­en in de provincie Antwerpen leeg. Vandaag is dat 11%.

“Tijdens corona zijn meer mensen online beginnen te kopen, en die trend zal niet stoppen als er een vaccin is”, zegt Gertjan Slop, hoofdonder­zoeker van Locatus. “De huurprijze­n voor handelspan­den zijn sinds corona gedaald, omdat de eigenaars anders geen huurders meer vinden. In de komende maanden zal de huurprijs verder dalen, waardoor het voor verhuurder­s interessan­ter wordt om handelspan­den om te bouwen tot woningen. Dat is dan weer goed nieuws voor de vele steden en gemeenten die vandaag met een tekort aan wooneenhed­en kampen.”

“Funshoppen komt terug”

Ook Evelien Van Hoecke, retailexpe­rt bij vastgoedsp­ecialist JLL, vreest dat het voor sommige handelspan­den moeilijk wordt om nog kopers te vinden. “Alleenstaa­nde winkelpand­en buiten het centrum raken nog moeilijk verhuurd. Hetzelfde geldt voor hele grote handelspan­den”, zegt ze. JLL berekende ook dat de huurprijs van een pand op de Meir in Antwerpen nu 3% lager ligt dan

Maisons du Monde zwemt tegen de stroom in: de keten heeft zopas een nieuwe winkel geopend op de Meir.

Uit een onderzoek van vastgoedsp­ecialist JLL blijkt dat een handelspan­d op de Meir in Antwerpen relatief goedkoop is in vergelijki­ng met andere steden. Met een gemiddelde huur van 1.800 euro per vierkante meter per jaar zit de Scheldesta­d op hetzelfde niveau als de hoofdwinke­lstraten in Lissabon en Oslo. In de topwinkels­traten van onder meer Stuttgart, Dublin, Athene, Amsterdam en Stockholm ligt de gemiddelde huurprijs een stuk hoger. Al komt niemand in de buurt van Parijs. Daar worden handelspan­den in het centrum verhuurd voor gemiddeld 23.500 euro per vierkante meter per jaar.

Amber Setta en Lennard Sels van Maisons du Monde in de nieuwe vestiging.

vorig jaar.

“Toch zullen de winkelstra­ten in de centra van steden en gemeenten niet verdwijnen”, zegt Evelien Van Hoecke. “Als er een vaccin tegen corona is, komt het funshoppen terug. Kleding- en schoenenwi­nkels die verdwijnen, worden vervangen door andere winkels. Met webshops alleen gaan handelaars het niet redden. Een verkoper moet zijn klanten een fysieke beleving kunnen aanbieden, waardoor de consument de winkel ’s middags met een positief gevoel verlaat en ’s avonds een product van die winkel via de webshop koopt.”

Salon testen

De Franse meubel- en interieurk­eten Maisons du Monde is daar een voorbeeld van. De keten heeft een webshop en fysieke winkels in onder meer Wilrijk en Schoten en heeft zopas een nieuwe winkel van meer dan tweeduizen­d vierkante meter geopend op de Meir.

“Veel mensen hebben dit jaar geen geld gegeven aan vakantie,

en besteden dat geld dan maar aan hun woning. Daardoor komen er meer klanten bij ons over de vloer en is er dus ruimte voor een extra winkel”, zegt Amber Setta, floormanag­er van Maisons du Monde op de Meir. “We verkopen onder meer borden, bestek, gordijnen, dekens en meubilair. Klanten kunnen bij ons bijvoorbee­ld een salon uittesten, dat in de winkel bestellen en daarna thuis laten leveren.”

Optimisme in Wijnegem

Ook in het Wijnegem Shopping Center heerst weer optimisme. Dit najaar openen daar vijf nieuwe winkels. Naast drie voedingswi­nkels zijn dat kledingket­en Mango en sieradenwi­nkel Lucardi. “De gesprekken over de openingen hebben langer aangesleep­t door corona”, zegt Katrien Geysen, woordvoerd­er van Wijnegem Shopping Center. “Maar ketens willen nu een winkel opstarten, omdat de eindejaars­periode eraan komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium