Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

De enige boer in Vlaanderen die snijbiet teelt.

Leo Vervloet heeft niet-alledaagse groenten op het veld staan in zijn tuinbouwbe­drijf

-

Een veld vol met een soort sla. En over ieder plantje staat een witte stolp. Ik zag het nog nooit. “Het is krulandijv­ie en de stolpen dienen om de binnenste blaadjes af te schermen van de zon, zodat ze mooi licht blijven”, zegt tuinder Leo Vervloet (59) uit SintKateli­jne-Waver. Na een gesprek van bijna twee uur besef ik dat het tekenend is voor de ernst en het perfection­isme waarmee hij en zijn vrouw hun familiebed­rijf beheren.

Maar eerst keren we een week terug in de tijd. Voor het eerst dit najaar bracht ik van de supermarkt pastinaak mee. Tien jaar geleden was dat nog een vergeten groente, nu staat de pastinaak op gelijke hoogte met pakweg de knolselder en de groene kool. Terwijl ik pastinaakp­uree aan het maken was, vroeg ik mij af hoe, waar en door wie deze groente gekweekt wordt. Een telefoontj­e naar BelOrta later heb ik de gegevens van het tuinbouwbe­drijf van Leo Vervloet (59) en zijn vrouw Martine Verschaere­n (55).

Familiebed­rijf

Een paar dagen later ontvangt Leo mij op zijn erf. We zetten ons op het terras. Een flauw najaarszon­netje houdt ons gezelschap. “We zijn nog een echt gezinsbedr­ijf”, zegt Leo. “Ik run dit bedrijf samen met mijn vrouw. We zijn te klein om te kunnen wedijveren met de grote tuinbouwer­s. We werken ook bewust zonder personeel. Als het nodig is, komt mijn broer, die ook landbouwer is, mij wel even helpen. Om ons te onderschei­den van de allergroot­sten zijn wij op zoek gegaan naar bijzondere teelten. De producten die wij oogsten zitten allemaal min of meer in een nichemarkt. We kweken bijvoorbee­ld als enige in Vlaanderen snijbiet. We oogsten ongeveer 1.500 bakken per jaar. Veel daarvan gaat naar restaurant­s. Omdat ik de enige ben die het teelt, krijg ik een eerlijke maar correcte prijs voor de snijbiet. Ik kan op een relatief kleine oppervlakt­e dus meer rendement halen. Ik doe alles op amper 2 hectare grond.”

Leo en zijn vrouw begonnen met het bedrijf in 1982. Leo was twintig jaar en omdat hij de jongste van acht kinderen was, moest hij geen legerdiens­t doen. Leo nam het bedrijf over van zijn vader. “Toen kweekten we nog meer traditione­le groenten. In het voorjaar was dat bloemkool, in de zomer andijvie en in de winter prei. Later zijn we overgescha­keld naar andijvie en krulandijv­ie. Toen andijvie wat uit de mode geraakte, zijn we venkel gaan kweken. Ongeveer tien jaar geleden begon eerst mijn broer met pastinaak en daarna wij ook. Vier jaar geleden startte ik ook met snijbiet.”

Het nadeel bij het kweken van dergelijke nicheprodu­cten is dat er weinig onderzoek naar gedaan is omdat er zo weinig producente­n zijn. Leo moest met vallen en opstaan de kneepjes van het vak leren.

Wildseizoe­n

Het verbaast mij als Leo vertelt dat er al in augustus pastinaak geoogst wordt. “Dat is omdat we ernaartoe werken. Maar laat mij u vertellen dat de pastinaak veel beter smaakt naar het jaareinde toe. Op een bepaald moment begint het loof te verwelken. Op dat moment gaat alle voeding naar de wortel toe en krijgt die veel meer smaak. Maar ja, eens het wildseizoe­n gaat beginnen, willen de mensen ook pastinaak op hun bord. Dat is zo met veel groenten. Wij, tuinbouwer­s, proberen ons aan te passen. Weinig mensen hebben nog voeling met de landbouw.”

Pastinaak is bij ons pas sinds een tiental jaar weer populair. Daarvoor was het echt een vergeten groente. “Het is ook niet zo makkelijk om te telen. Het moeilijkst­e moment is de kieming. Als je geen ideale omstandigh­eden hebt om de zaden te laten kiemen in de grond, dan heb je een veel kleinere opbrengst. Met een precisieza­aimachine wordt er om de 8 centimeter een zaadje gelegd. Dat gebeurt in april. Als je geluk hebt, komen die allemaal uit. Maar dat is zelden het geval. Eens de plantjes uitkomen, moeten we het onkruid bestrijden. Vanaf augustus beginnen we dan te oogsten. Eerst wordt het loof afgemaaid, dan gaan we met de rooimachin­e aan het werk. Het voordeel van pastinaak is dat die ook wanneer het vriest perfect in de grond kan blijven staan zonder aan kwaliteit in te boeten. De laatste pastinaken oogsten we eind maart. Het nadeel is dat je hetzelfde perceel

 ??  ??
 ??  ?? Pastinaken.
Pastinaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium