Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Zelfs superprofs zijn niet immuun

- DAVID VAN DEN BROECK

Eduardo Camavinga, het 17-jarige Franse toptalent, was afgelopen zondag door het dolle heen. Na de 0-0 van Les Bleus tegen Portugal toonde hij via Snapchat hoe hij het shirt van Cristiano Ronaldo te pakken had gekregen. “Dit ga ik nooit wassen”, schreef hij erbij. Wist hij veel dat Ronaldo op dat moment al besmet was met Covid-19.

Het vermaledij­de virus spaart niemand. Ibrahimovi­c, Neymar, Dybala,... testten de voorbije maanden al positief en nu dus ook de (op één na) beste voetballer op deze planeet. Ronaldo is dan ook nog eens een superprof. Iemand die – ook op zijn 35ste nog – maniakaal met zijn lichaam en gezondheid bezig is. Hij zal geschrokke­n zijn, gisteren, want hij vertoonde geen symptomen. Maandagavo­nd postte hij ook nog een selfie op Instagram, genomen aan de eettafel, poserend met zijn ploegmaats.

Toch had hij het kunnen zien aankomen. De voorbije week werden al twee spelers naar huis gestuurd na een positieve test. Eerst verliet verdediger Fonte de selectie, nadien ook doelman Lopes. Na het nieuws van Ronaldo legde het hele team bijkomende tests af, die voorlopig geen nieuwe geval

Een ruime zege (5-0) afgelopen vrijdag tegen Wales en de terugkeer van Bornauw, Saelemaeke­rs en Vanheusden in de basis na hun avontuur bij Roberto Martinez. Het inspireerd­e de jonge Duivels niet tot een nieuwe grote prestatie. Ze lieten zich ringeloren tegen een muur van Moldaviërs en verspeelde­n zo hun leiderspla­ats aan Duitsland. Het EK is plots weer in gevaar. len aan het licht brachten. Bondscoach Fernando Santos hoopt alleszins dat de miserie voorbij is en dat de match van vanavond tegen Zweden - ook voor de Nations League - gewoon kan plaatsvind­en.

Nog een rechtszaak?

Maar wat met zijn aanvoerder, die nu in zelfisolat­ie zit? Hij mist uiteraard de uitwedstri­jd van Juventus op Crotone, komende zaterdag, en het is nog maar de vraag of hij nadien mee naar Kiev

Het plan van bondscoach Jacky Mathijssen liep tegen Moldavië niet zoals verwacht. Vooraf was afgesproke­n dat Vanheusden en Saelemaeke­rs slechts één helft zouden spelen. Na rust kwamen Faes en Bataille hun plaats innemen. Dat ook aanvaller Colassin al in minuut 46 plaats ruimde voor Openda was niet gepland en zegt veel over het probleem waarmee de Duivels kampten. Wat vrijdag tegen Wales zo vlot lukte, namelijk scoren, wilde maar niet lukken in Moldavië.

België ging rusten met een 1-0achtersta­nd en zou dat niet meer goedmaken. Moldavië prikte in kan voor het Champions Leagueduel van dinsdag op Dynamo. Ook zal hij moeten omkunnen met de kritiek, want die is nu alleen nog maar toegenomen. Een week geleden raakte immers al bekend dat CR7 de quarantain­emaatregel­en aan zijn laars had gelapt. Nadat twee clubmedewe­rkers corona hadden opgelopen, zat hij samen met zijn Juve-maats vast in een hotel in Turijn, wachtend op de uitslagen van de nieuwe tests. Net als de Zuid-Amerikaans­e internatio­nals Dybala, Cuadrado, minuut 38 een goal tegen de netten na een corner, dat volstond voor de zege. De jonge Duivels hadden nochtans 70 procent balbezit in de eerste helft, maar veel kansen vloeiden daar tegen het verdedigen­de Moldavië niet uit voort. Net voor rust kreeg Vanheusden wel dé kans op de 1-1na een vrije trap van De Ketelaere, maar zijn kopbal was net niet goed genoeg.

Ook het nieuwe bloed in de tweede helft bracht geen soelaas. De Belgen kregen stilaan wel wat meer kansen, maar de doelman van Moldavië stond telkens pal. Net voor het uur haalde

Danilo en Bentancur verliet hij echter het hotel vroegtijdi­g om aan te sluiten bij de nationale ploeg.

De plaatselij­ke gezondheid­sautoritei­ten konden niet lachen met die inbreuk. “De club zelf heeft gesignalee­rd dat bepaalde spelers de quarantain­eplaats hebben verlaten. We zullen het parket op de hoogte brengen”, zei verantwoor­delijke Roberto Testi toen. Ronaldo riskeert dus nog een rechtszaak.

Mathijssen dan ook maar goalgetter Mike Trésor Ndayishimi­ye naar de kant voor Boussaid. Onder andere Bataille kreeg nog een goede kans op de gelijkmake­r, maar het mocht niet baten. Zelfs een penalty in de 86ste minuut volstond niet voor de 1-1. Sambi Lokonga lokte de fout uit, maar Openda verzuimde om de strafschop binnen te trappen. De Moldaviërs smeerden België zo een tweede nederlaag in de kwalificat­ie aan.

Grote concurrent voor groepswins­t Duitsland won wel zijn match tegen Bosnië en Herzegovin­a (1-0, een doelpunt van Anderlecht­spits Lukas Nmecha) en telt zo twee punten voorsprong op België. Enkel de groepswinn­aars en de vijf beste tweedes plaatsen zich voor het EK 2021.

Op 17 november wacht enkel nog het duel tegen Bosnië en Herzegovin­a.(vva)

MOLDAVIË: Fortuna, Mamaliga (63’ Bulmaga), Revenco, Ciopa, Stina, Osipov (84’ Bors), Straistari, Iosipoi (63’ Stefu), Clescenco, Gaiu, Voropai

BELGIË: Bodart, Bornauw, Sambi Lokonga, Vanheusden (46’ Faes), Saelemaeke­rs (46’ Bataille), Amuzu, Ndayishimi­ye (57’ Boussaid), Delcroix (71’ De Smet), De Ketelaere, Mangala, Colassin (46’ Openda) DOELPUNT: 38’ Furtuna 1-0

GELE KAARTEN: 44’ Osipov, 82’ Bulmaga, 83’ Furtuna, 87’ Revenco, 87’ De Ketelaere

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium