Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Beschermhe­ilige wordt stripheldi­n

Maar 240 exemplaren gemaakt van album ‘Amelberga’

-

De Heilige Amelberga, die in Temse een praalgraf heeft, heeft haar eigen strip gekregen, naar aanleiding van de 1.250ste verjaardag van de aankomst van de heilige in Temse. Het album is maar in beperkte oplage verkrijgba­ar.

Het beeldverha­al over de Heilige Amelberga, de beschermhe­ilige van Temse, is een initiatief van de Culturele Vereniging Spirit Temse. Luk Martens uit Sint-Niklaas nam het scenario en de tekeningen voor zijn rekening. Volgens de legende stak Amelberga de Schelde over op de rug van een steur om te ontkomen aan

Karel Martel, de hofmeier van het Frankische rijk die met haar wilde trouwen. Ze overleed in Temse op 10 juli 772 en werd begraven in een door haar opgerichte kapel, waaruit later de dekenale kerk groeide. Daar heeft ze een praalgraf. Een straat en school in Temse werden naar haar vernoemd.

Bedevaart

Het hoogtepunt van de Heilige Amelberga-verering is de ‘wegom’, een voetbedeva­art van 22 kilometer langs de grenzen van de oude parochie Temsche, waarvan de oorsprong teruggaat tot de elfde eeuw. 2020 moest in Temse het Heilige Amelbergaj­aar worden naar aanleiding van de 1.250ste verjaardag van haar aankomst in Temse en de stichting van de kerk. Door corona werd het programma verschoven naar 2021.

Maar er is dus wel de strip: Amelberga telt 64 bladzijden, inclusief een voor- en nawoord en vier bladzijden met uitleg over de heilige zelf. Het stripalbum verschijnt in beperkte oplage: 150 hardcovers (50 euro), 80 fluwelen covers met gouddruk (80 euro) en 10 auteursexe­mplaren. Bestellen kan bij Raoul De Graeve, lut.com@me.com.

Amelberga steekt de Schelde over op een steur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium