Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Weinig glamour, veel regen en mondmasker­s op rode loper

Film Fest Gent opent in mineur

-

De 47ste editie van Film Fest Gent startte gisteravon­d in mineur. Corona had alle glitter en glamour die bij een rode loper horen weggeveegd en het druilerige regenweer hielp ook niet echt. Het meest gefotograf­eerde stel waren premier De Croo en zijn echtgenote.

“Ik kom hier om de zwaar getroffen culturele sector een hart onder de riem te steken”, aldus de eerste minister. Hij kon echter niet uitsluiten dat de regering de bioscopen nog tijdens het Film Fest zou sluiten. “Daar ga ik niet op vooruitlop­en. Vrijdag komen we bijeen.”

Dat het jaarlijkse filmfeest überhaupt plaatsvind­t in deze barre tijden en er de komende twaalf dagen toch weer 110 films uit alle hoeken van de wereld te zien zijn, is al een prestatie op zich. “We hebben lang getwijfeld of we het Film Fest in deze omstandigh­eden wel moesten laten doorgaan”, geeft programmad­irecteur Wim De Witte eerlijk toe. “Zelfs tot op vandaag weet ik niet of we de goede keuze hebben gemaakt en dan denk ik ook aan ons budget.”

Grote sterren afgehaakt

Nu België aan de top prijkt van de lijst met zwaarst getroffen landen in Europa, mag het niet verbazen dat zo goed als alle buitenland­se gasten massaal hebben afgehaakt. Gelukkig trotseerde nog wat schoon volk uit eigen land het virus en de regen om acte de présence te geven op de rode loper. Onder hen: acteurskop­pel Filip Peeters en An Miller en acteurs Anemone Valcke, Titus De Voogdt, Sam Louwyck en Dominique Van Malder.

Een sprankeltj­e hoop nog voor sterrenspo­tters: tot nader order zakt de Amerikaans­e steracteur Viggo Mortensen zondag toch gewoon af naar Gent om zijn regiedebuu­t Falling voor te stellen. Hij komt met zijn eigen wagen. Eén probleem: het is autoloze zondag. Maar er moeten bij de Gentse politie toch wel enkele fans rondlopen die Aragorn uit Lord of the Rings een kleine escorte willen geven?

 ?? FOTO FVV ?? Premier De Croo en zijn vrouw komen de cultuursec­tor een hart onder de riem steken.
FOTO FVV Premier De Croo en zijn vrouw komen de cultuursec­tor een hart onder de riem steken.
 ?? FOTO FVV ?? Sam Louwyck.
FOTO FVV Sam Louwyck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium