Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Het eenmansleg­er van Martinez

Alleen Cristiano Ronaldo scoorde meer interlandg­oals dan ROMELU LUKAKU sinds augustus 2016

- BART LAGAE

Zonder Eden Hazard, Dries Mertens en Kevin De Bruyne rekenen de Rode Duivels op Romelu Lukaku om de IJslanders met hoorn en baard op te eten. Op Wembley bewees ‘Big Rom’ al een gevreesd eenmansleg­er te zijn. In Reykjavik speelt Lukaku tegen een van zijn favoriete tegenstand­ers. Alleen tegen Schotland maakte hij al meer goals.

“De Manchester Unitedfans zien nu pas wat ze missen.” Zo luidde de commentaar in de Engelse pers na de demonstrat­ie van Lukaku in Engeland - België. De Rode Duivels verloren weliswaar met 2-1, geen enkele Britse waarnemer kon achteraf om de vijfsterre­nprestatie van de Belgische nummer 9 heen. Lukaku won elk duel, schudde kloeke verdediger­s als vervelende vliegen van zich af, en toonde zich een meester in het kaatsen. “Lukaku geselde de verdediger­s met een fluwelen balbehande­ling”,

schreef The Daily

Mail. “Alles wat hij deed lukte. Hij won en zette een penalty om. Hij zette ploegmaats met hakjes voor doel. Hij ontving

de bal met de rug naar de goal en speelde ofwel een collega aan, of draaide van zijn tegenstand­er weg en stormde op doel af. Hij speelde een eerste helft zoals we hem die in het shirt van Manchester United nooit hebben zien spelen.”

Om zijn jonge aanvallers Marcus Rashford, Mason Greenwood en Anthony Martial meer ruimte en speelkans te geven besliste Unitedmana­ger Ole Gunnar Solskjaer – ooit zelf een niet onverdiens­telijke aanvaller bij de Red Devils – om Lukaku naar Inter Milaan te laten vertrekken. Het idee leefde dat de Belg niet aan de hoge verwachtin­gen kon voldoen. In zijn eerste seizoen bij United scoorde hij 27 goals in alle competitie­s samen, het jaar nadien was dat aantal al gekrompen tot 15.

In een recent interview met de krant The Times haalde Lukaku uit naar de kritiek die hij in dat seizoen 2018-2019 ontving.

“Toen ik in Engeland speelde was ik zogezegd lui, liep ik niet, deed ik dit of dat niet”, zei Lukaku. “Hier bij Inter noemen ze mij de hardste werker in de kleedkamer. Natuurlijk ben ik erop vooruitgeg­aan, maar ik ben nog altijd dezelfde Rom. In de Premier League noemden ze me traag. Ik traag? Alsof ik het tempo van Manchester United niet aankon?”

“Er waren te veel kleine dingen waarvan ik dacht dat ze niet juist waren”, zei Lukaku. “Daarom is het belangrijk dat je zelf controle hebt over je lot. Dat je ergens speelt waar elke puzzelstuk­je past. Als je me nu ziet, zie je mijn vol potentieel. Je ziet wat ik had kunnen doen in Engeland.”

Afgewerkt product

Onder Intercoach Antonio Conte, de man die hem al wilde bij Chelsea, is Lukaku een

afge

werkt product geworden. Hij is meer aanwezig in het spel en scoorde vorig seizoen 34 goals in alle competitie­s samen. Ook dit seizoen is hij met drie goals in drie competitie­matchen sterk begonnen. De Belgische doelpunten­machine valt voorlopig niet stil.

Als Lukaku vertrouwen krijgt, geeft hij doelpunten terug. In het shirt van de nationale ploeg is dat al langer te merken. Sinds Roberto Martinez bondscoach werd, scoort Lukaku gemiddeld meer dan één doelpunt per wedstrijd. Martinez was de man die zeven jaar geleden van Lukaku een Premier Leaguevede­tte maakte bij Everton. Hij liet zijn team voetballen in functie van de Belgische midvoor en doet bij de nationale ploeg hetzelfde. Het gevolg is dat sinds augustus 2016, het moment dat Martinez overnam als bondscoach,

alleen Cristiano Ronaldo meer doelpunten voor zijn land kon scoren.

Onder Martinez’ voorganger Marc Wilmots kreeg Christian Benteke nog soms de voorkeur omdat die beter in het samenspel was. Maar vorige zondag in Wembley toonde Lukaku welke vooruitgan­g hij had gemaakt aan de bal. “Tenminste in de eerste helft”, voegden de Engelse krantencom­mentatoren er aan toe. “Na rust begonnen de Engelse verdediger­s korter op Lukaku te dekken. Want hij mag dan nog zo’n geweldige spits zijn, zijn spel is een van de meest makkelijke om te lezen”, voegde The Daily

Mail er aan toe.

Een van de kritieken die Lukaku krijgt, is dat hij zijn doelpunten vooral tegen zwakkere ploegen maakt. Tegen Engeland scoorde hij zondag voor het eerst en ook tegen Nederland en Portugal kon hij al één keer raak treffen. Maar tegen toplanden als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Argentinië of Brazilië lukte het nog nooit.

Hetzelfde zien we terug in de competitie­s waar Lukaku zijn doelpunten maakt. Hij scoort beduidend meer in de kwalificat­ies dan op het eindtoerno­oi. Op het WK in Rusland scoorde hij er telkens twee tegen Panama en tegen Tunesië. Hij leek op weg naar de topschutte­rskroon, maar kon er geen meer maken in de beslissend­e duels met Japan, Brazilië en Frankrijk.

Op het EK 2020 kan Lukaku ook die rekening vereffenen. Maar eerst mag hij zich nog uitleven in de Nations League. Tegen IJsland scoorde hij al drie keer in drie matchen. Alleen tegen Schotland maakte hij er in zijn internatio­nale carrière al meer.

“Als je me nu ziet,

zie je mijn vol potentieel. Je ziet wat ik had kunnen doen

in Engeland.”

Romelu Lukaku

in The Times

 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA, ALEXANDRA BERTELS ??
FOTO'S PHOTO NEWS, ISOSPORT, BELGA, ALEXANDRA BERTELS
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium