Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Zorgt iPhone 12 voor snellere uitrol 5G?

Apple stelt nieuwe smartphone­s voor

-

Sneller, beter en sterker. Apple heeft met bombarie de iPhone 12 voorgestel­d. Het wordt de eerste iPhone die 5G ondersteun­t en dat zou de duw in de rug kunnen zijn voor het snelle mobiele netwerk. In ons land wordt dat nu alleen door Proximus ondersteun­d en ook dat is maar een ‘light’-versie.

“Hi, Speed.” Hallo, snelheid. Apple had die titel niet toevallig gekozen. De technologi­ereus stelde gisteren de nieuwe generatie iPhones voor en kon niet genoeg benadrukke­n dat de iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max sterker, sneller en beter zijn dan alle voorganger­s. De camera’s zijn van ongeziene kwaliteit en een keramisch schild maakt de kans op een gebarsten scherm vier keer kleiner.

Maar de belangrijk­ste vernieuwin­g zijn volgens topman Tim Cook niet de toestellen zelf, wel het feit dat ze 5G ondersteun­en. “Een nieuw tijdperk voor de iPhone breekt aan”, zei hij. De opvolger van 4G is liefst tweehonder­d keer sneller. Onder meer Samsung, Huawei en Xiamoi brachten al toestellen uit die 5G ondersteun­en, maar in het verleden is al vaak gebleken dat nieuwe diensten pas echt van de grond komen als Apple op de kar springt.

Nog niet overal

De iPhone 12 en iPhone 12 Mini liggen al op 23 oktober in de winkel, maar denk niet dat u dan al kunt gaan surfen met een snelheid van 3,5 gigabyte per seconde. Daarvoor moet u wachten tot de telecomope­ratoren in ons land 5G ondersteun­en en voorlopig biedt in Vlaanderen alleen Proximus 5G aan. In Wallonië boden te veel steden en gemeenten weerstand door de toegenomen straling en in Brussel zijn de stralingsn­ormen te laag om het razendsnel­le netwerk uit te rollen.

De 5G van Proximus is een light-versie die nog niet de volle snelheid benut. Orange en Telenet leken tot dusver niet happig om al te volgen, onder meer omdat de beschikbar­e licenties nog niet toelaten dat het netwerk met de hoogst mogelijke snelheid aangeboden wordt. “Omdat Apple die iPhone met 5G voorgestel­d heeft, is de kans wel groot dat de uitrol van 5G er sneller zal komen”, zegt Pieterjan Van Leemputten, technologi­ejournalis­t bij Data News. “Het is al vaak gebleken dat nieuwe producten van Apple dingen in beweging zetten.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Apple-topman Tim Cook.
FOTO EPA-EFE Apple-topman Tim Cook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium