Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

De Lijn en NMBS nemen geen extra maatregele­n

-

Volgens het Overlegcom­ité moeten de deelstaatr­egeringen erover waken dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om te grote drukte te vermijden. Maar De Lijn en de NMBS geven aan dat er momenteel niet meteen nood is aan extra maatregele­n.

“Sinds september houden we al goed in de gaten welke lijnen te druk zijn”, zegt Astrid Hulhoven van De Lijn. “Om capaciteit­sproblemen op te lossen, hebben we een vierstappe­nplan. Eerst gaan we na of we een eigen voertuig kunnen inzetten dat groter is. Vervolgens kijken we of we een rit kunnen bijsteken op die lijn, daarna of een privépartn­er een extra voertuig heeft. Als vierde optie zetten we een autocarbed­rijf in. Per dag rijden nu al 211 autocars rond, en daar komen er nog ongeveer 100 bij.”

“Tot nu toe hebben we alle drukte kunnen opvangen met een van die vier opties. Maar het is een voortduren­d proces. Maandag komt het management­comité van De Lijn samen. Misschien kunnen daar nog andere maatregele­n uit voortkomen.”

De NMBS gaat niet meteen extra maatregele­n nemen. “Momenteel is het niet te druk”, zegt woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “We zitten op 53% van het aantal passagiers van vóór corona. Begin deze maand was dat nog 68%. In de spits is 33% van de zitjes bezet, er is dus genoeg ruimte.” Het is ook niet zomaar mogelijk om extra treinen of rijtuigen in te zetten. “We rijden sinds het begin van de coronacris­is met het maximaal aantal voertuigen, en dat blijven we ook doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium