Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Corona kan binnen urenlang en ver rondzweven”

Bedrijfsve­ntilatie fout instellen kan leiden tot dodelijke superversp­reiding van virus

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De anderhalve­meterregel kennen we, maar zijn we ons wel genoeg bewust van rondzweven­de coronadeel­tjes binnen, in de vorm van ‘microdrupp­els’? Keuringsbe­drijf Vinçotte waarschuwt bedrijven alvast voor levensgeva­arlijke fouten met de ventilatie. “Installati­es zouden corona zelfs mee kunnen verspreide­n”, waarschuwt manager Nico Seymus.

Steeds meer hameren overheden naast afstand houden en mondmasker­s dragen ook op het belang van ventilatie. De anderhalve meter dient voor de grotere druppeltje­s bij (luid) spreken, hoesten, niezen of zingen. Maar ook bij het ademen al kunnen we het coronaviru­s uitstoten. En steeds meer bewijs toont dat deze deeltjes – zoals sigaretten­rook – lang kunnen blijven rondzweven doorheen de hele ruimte.

Vlaanderen voegde recent een nieuw icoontje ‘Ventileer’ toe aan zijn gouden regels. Federaal luidt het: ‘Doe je activiteit­en het liefst buiten’. Maar is dat advies nog voldoende passend in herfst en winter?

Oplopende energiefac­tuur

Thuiswerke­n is nu de boodschap, maar dat kan niet overal.

Technisch keuringsbe­drijf Vinçotte, een vzw, roept dan ook op – zeker als bedrijven weer meer open zouden gaan – om de verluchtin­g goed na te kijken. “Moderne kantoren hebben een goede installati­e, maar die moet goed ingesteld zijn”, zegt Nico Seymus. “Eerst en vooral: laat de lucht niet hercircule­ren. De coronadeel­tjes worden van de ene plek naar overal en iedereen rondgestuw­d. Zo veroorzaak je mogelijk een ‘supersprea­ding event’. Voeg ook maximaal buitenluch­t toe, om eventuele coronadeel­tjes naar buiten te duwen. En hoe meer personeel op kantoor, hoe meer luchtverve­rsing nodig is. Al merken sommige bedrijven dat niet alle installati­es dat aankunnen.”

Loopt met al die buitenluch­t de energierek­ening in de herfst en winter niet snel op? “Mogelijk, maar je kan ook een filter plaatsen. Dat moet geen dure ‘HEPA’-filter zijn. Een goedkopere F7of F8-filter werkt ook goed. Wel moet de technicus bij vervanging zeer goed oppassen: beschouw de filters als biohazard. Ook UVClampen kunnen trouwens corona doden.”

Ging het al fout?

“Recent wou een CEO een fotoshoot absoluut laten doorgaan. Het resultaat? Zes mensen raakten besmet, inclusief de fotograaf en drie modellen. Is dat door microdrupp­els? 100% zeker is dat niet, maar ze zaten wel een hele tijd samen binnen”, zegt hij. “En een omroep testte recent nog drie blazers uit in een grote hal en vroeg advies. Goed bedoeld, maar blazers blazen deeltjes de hele ruimte door. Zuigers aan een raam trekken de lucht net weg.”

Breng ook het gedrag van de mensen in rekening. “Personeel net onder een blazer durft die af te plakken, of er dozen voor te zetten, zodat de lucht niet goed ververst raakt”, aldus Seymus.

Soms zit het in de details: “Zelfs een trappenhal vormt een risico. Voor de brandveili­gheid is daar bewust geen ventilatie, maar zo blijft het virus ook urenlang rondhangen.”

Rondzweven­de

deeltjes?

Wat met thuis en als de horeca weer opengaat? “Ook daar kan het een probleem zijn. In de horeca bijvoorbee­ld, staat ventilatie niet hoog op de radar, zeker in al wat oudere gebouwen. Om het risico op superversp­reiding daar te vermijden, zou je – naast meer buitenterr­assen – het masker best zo vaak mogelijk ophouden.”

“Niet fijn, maar we vermoeden dat meer ventilatie en mondmasker­s een wezenlijk verschil kunnen maken om de cijfers naar beneden te krijgen, zowel op kantoor als in de vrije tijd als thuis.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Weinig mensen op kantoor en de ventilatie correct instellen kan de verspreidi­ng van corona mee tegengaan.
FOTO BART DEWAELE Weinig mensen op kantoor en de ventilatie correct instellen kan de verspreidi­ng van corona mee tegengaan.
 ?? FOTO RR ?? De Vlaamse coronatips hebben sinds vorige maand een nieuw icoontje linksonder: ‘Ventileer’.
FOTO RR De Vlaamse coronatips hebben sinds vorige maand een nieuw icoontje linksonder: ‘Ventileer’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium