Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

ANTWERP FC

-

Misschien niet voor de toekomst en de uitbouw van de club?

Bistiaux: “Je moet een onderschei­d maken tussen de bestuursto­p en de supporters. Dat de zware mannen in het Bisschoppe­nhof (een supporters­café in de schaduw van de Bosuil, red.) al weken over de derby spreken, staat buiten kijf. Maar voor Paul Gheysens en Luciano D’Onofrio maakt het niet uit of Antwerp nu tegen Beerschot of Sint-Anneke speelt. Die hebben grotere doelen. Die willen Europees doorstoten en na de beker ook de titel pakken.”

Goots: “En toch mag je de waarde van die derby nooit onderschat­ten.”

Peters: “Jij projecteer­t die gedachte op jouw tijd, Pat. Op jouw personage als voetballer. Nu lopen er totaal andere karakters rond. De tijden zijn veranderd, net als de club.”

Bistiaux: “We hádden vroeger ook bijna niets anders in ons armoedig bestaan. Het was allemaal zeer folklorist­isch. Nu reikt Antwerp, dat zeer zakelijk is geworden, tot aan de sterren. De sky is the limit. En als Beerschot naar de top wil, zal het dezelfde weg moeten inslaan.”

Damen: “Daar ben ik niet mee akkoord. Je maakt er een puur economisch bedrijfsmo­del van. Dat is nu net het cleane dat Antwerp is geworden, versus het rauwe dat Beerschot wil behouden. In een businessmo­del móét je rekening blijven houden met de derby.”

En dat businessmo­del op het Kiel zegt: dit is voor Beerschot de belangrijk­ste match van het jaar?

Damen: “Ja. Voor een voetbalbed­rijf in de stad Antwerpen is dit de belangrijk­ste afspraak van het jaar. Ik zal het anders formuleren. Als Antwerp de Europa League wint, maar de derby verliest, dan gaat élke Beerschot-supporter iedere dag op de werkvloer zeggen: ‘Maar wíj hebben jullie geklopt, dus wíj zijn beter.”

Goots: “Da’s wat ook Club Brugge vorig seizoen overkwam, hé. In de competitie alleen verloren tegen Antwerp. Een supporter blijft dat aanhalen.”

Bistiaux: “Akkoord, maar dat maakt de rekening van de club nog niet, hé.”

Damen: “Toch wel. Want daar teer je tot je volgende derby op. Daar heeft de club alles aan. De Antwerpse beleving. Net zoals het zo belangrijk is om te blijven onthouden vanwaar je komt.”

De moeilijke jaren liggen nu in het verleden. Antwerp reikt ondertusse­n naar de Belgische voetbaltop en ook Beerschot is helemaal terug van weggeweest.

Peters: “Dit is de derby van de rijkdom. Twee clubs in een opwaartse spiraal. The only way is up.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium