Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

“Die kolder, dat ‘jennen’ tussen vrienden, mag nooit verdwijnen”

-

Bistiaux: “Antwerp heeft op dit moment natuurlijk wél een zekere voorsprong opgebouwd. Daarom begrijp ik Walter ook

Peters: al.” (lacht)

Damen: (Fijntjes) “Én Antwerp stond op hetzelfde moment op plaats dertien (het stamnummer van Beerschot, red.)… Ik vind dat we bij ons wel over een mirakel mogen spreken. Zeven jaar geleden herbegonne­n we in eerste provincial­e, nadat we zijn uitgehoond en in de Schelde zijn gegooid. En tóch maakten we een inhaalbewe­ging die onoverbrug­baar leek. Voor ons is de derby hét symbool van: we’re back.”

Covid-19 nekt de feitelijke beleving bij de fans. Leeft de derby nog steeds even hard?

Bistiaux: “Ik denk dat de derby vooral bij de oudere supporters leeft. De jongere fans zijn minder opgegroeid met die rivaliteit. Ze gaan wel mee, maar het is minder authentiek.”

Peters: “Ik zou die jonge gasten niet onderschat­ten, Paul. Zij hebben de derbyvibe - gevoed door ouders, de buurt en de nostalgie - zeer fanatiek opgepakt.”

Damen: “Absoluut. Al zeven jaar zingt men op onze tribunes ‘Antwerp, Antwerp, Beerschot komt eraan’. Bovendien hebben we een trainer (Hernan Losada, red.) die bij Beerschot speelde en spelers die in hun jonge jaren voor Beerschot supporterd­en.”

Peters: “Het derbybesef zal op ‘t Kiel sowieso exceptione­el groter zijn. Losada is wat dat betreft ook crazy, hé. Die heeft in Argentinië bij Independie­nte gespeeld, de aartsrivaa­l van Racing Club. Een derby op leven en dood. Als één coach beseft wat een derby betekent, is hij het wel.”

Bij Antwerp lijkt die derbysfeer in de huidige kleedkamer wat minder te leven. De tol van de roem?

Goots: “Hoe meer topspelers je haalt, hoe minder dat gevoel leeft, natuurlijk. Maar ik ben er zeker van dat kerels als Ritchie (De Laet, red.) en Haroun de rest van de spelersgro­ep zullen duidelijk maken wat er op het spel staat. En ook de coach zal wel weten waar het om draait. Maar of dat genoeg zal zijn? De zege op Ludogorets kan hen wel vleugels geven.”

Damen: “Ik vraag mij af of je het Antwerp-gevoel in die huidige spelersker­n nog wel kan doen leven. Wanneer liet er nog eens een Antwerp-speler het clublogo op zijn lijf tatoeëren, zoals bij ons Holzhauser én Prychynenk­o?”

Peters: “Bij Holzhauser heeft het ook even geduurd vooraleer die ‘verliefd’ werd op Beerschot. In 1B sjotte die aanvankeli­jk tegen zijn goesting. Dat was elke week een gevecht met zichzelf. Die tattoo was misschien wat impulsief, maar ze betekent wel iets.”

Damen: “Gekke spelers heb je nodig, hé.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium