Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Ook andere sporten getroffen

-

Ook andere sporten voelen uiteraard de gevolgen van het virus en de maatregele­n. In het volleybal waren de competitie­wedstrijde­n al uitgesteld, in het basketbal mogen de eersteklas­seclubs bij de competitie­start in november kiezen of ze hun duels zonder publiek spelen of uitstellen.

Volleybal

Ook zonder publiek willen de eersteklas­sers in het volleybal bij mannen en vrouwen vanaf volgend weekend hun competitie hervatten. Overleg begin volgende week moet dat definitief uitklaren. Topklasser­s in het voetbal rateren zonder fans per match tot 300.000 euro, maar in het volleybal is de impact van ticketing op het budget beperkt. 85 tot 90 procent van de inkomsten komt uit sponsoring. De afwezighei­d van toeschouwe­rs heeft op financieel vlak dus geen zware gevolgen.

Geert De Dobbeleer, algemeen directeur Volley Vlaanderen: “Hoe dan ook hebben alle clubs minder inkomsten en meer uitgaven, waardoor er steeds meer vereniging­en in de problemen komen. Hopelijk kunnen zij gebruik maken van het noodfonds waarover steden en gemeenten beschikken. Volley Vlaanderen zal bovendien 200.000 euro verdelen over de Vlaamse clubs, waarbij we jeugdspele­rs een dubbele waarde toekennen. En ik roep leden op om hun lidgeld zeker niet terug te vragen. Beschouw het als een investerin­g in de toekomst van uw club.”

Dit weekend ligt de competitie ook in de topklasse stil, omdat de clubs onvoldoend­e tijd hadden om zich aan alle protocolle­n aan te passen. In het volleybal gaan alleen de jeugdwedst­rijden onder de 12 jaar nog door. Meer dan 6.000 andere matchen worden geschrapt. Contactloz­e trainingen staan - met inachtnemi­ng van alle afstandsre­gels - nog wel op het programma.

Basketbal

De hoogste basketbalk­lasse gaat normaal gezien pas op 6 november van start. De Pro Basketball League laat de thuisspele­nde clubs in de Euromillio­ns League zelf de keuze of ze hun komende wedstrijde­n, die tot 19 november verplicht zonder publiek moeten plaatsvind­en, willen afwerken dan wel uitstellen. “Dit is een optie die we overwogen toen we vorige week de sluiting van de horeca vernamen”, zegt Wim Van de Keere, algemeen manager van de liga. Indien de clubs opteren voor uitstel, komt het verloop van de competitie niet in het gedrang, verzekert Van de Keere. “De clubs mogen dus kiezen in functie van hun eigen realiteit, wij zullen hen meer flexibilit­eit geven.”

Atletiek

Niet voor alle sportfeder­aties waren de nieuwste coronamaat-regelen van het Overlegcom­ité even duidelijk. Enkele grote atletiekwe­dstrijden vallen bijvoorbee­ld tussen de profsport en de amateurspo­rt, die verboden is, in. Bij de Vlaamse Atletiekli­ga (VAL) gaan ze er voorlopig van uit dat alle competitie verboden is, behalve voor kinderen.

“Ik zit in een Whatsappgr­oepje met allemaal directeurs van sportfeder­aties, en iedereen zat met vragen”, zegt Ludwig Peetroons, algemeen directeur van de VAL. “Het jammere is dat men altijd beslist met alleen maar voetbal voor ogen. Velen zitten met vragen als ‘wat is profsport?’ of ‘wat is topsport?’. Maar mij lijkt het nog relatief simpel. We hebben wel profs in de atletiek, maar geen profcompet­itie, en dus vermoeden wij dat alle atletiekwe­dstrijden de komende maand verboden zijn. Behalve voor kinderen dan.”

Over de wedstrijd op het racecircui­t in Zolder zondag, waar Isaac Kimeli het Europees record wilde aanvallen op de 5km op straat, is de VAL-directeur duidelijk. “Daar komen geen kinderen in actie, dus dat soort wedstrijde­n zijn verboden.”

Hockey

De bestuursor­ganen van de twee Liga’s en van de Belgische hockeybond hebben besloten om alle volwassene­nwedstrijd­en tot en met 19 november te annuleren. Ook de inhaalweds­trijden van gisteravon­d zijn (opnieuw) uitgesteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium