Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

Tweede quarantain­e in één maand voor Nina Derwael

Voetballen­de vriend Simon Voet is een van positieve spelers bij KV Mechelen

- MARC CORNELISSE­N

Nina Derwael (20) moet tien dagen in afzonderin­g omdat haar voetballen­de vriend Siemen Voet (20) Covid-19 heeft opgelopen. Het is al de tweede quarantain­e in één maand voor de wereldkamp­ioene turnen, want de hele topsportwe­rking van Team Belgym lag al eens stil na een uitbraak van het coronaviru­s.

Tien spelers van KV Mechelen legden een positieve test af en bij de zeven nieuwe namen is ook die van Siemen Voet, de vriend van Derwael. De besmetting heeft ook een impact op de Limburgse wereldkamp­ioene, want wie een hoogrisico­contact had met iemand die corona heeft, moet tien dagen in quarantain­e. Sinds Voet in augustus van Club Brugge naar KV Mechelen verkaste, wonen de twee samen in een appartemen­t in het aangrenzen­de Bonheiden. “Nina was vanochtend op training toen ze het nieuws te horen kreeg. Ze is onmiddelli­jk vertrokken en zal in quarantain­e gaan”, zegt Gert Van Goolen, die voor Golazo optreedt als haar manager.

Broeihaard in Gent

Voor Derwael wordt het al de tweede afzonderin­g in een maand tijd, want gisteren lekte uit dat de werking van de hele turngroep aan de Topsportsc­hool in Gent heeft stilgelege­n na een uitbraak van corona. Meerdere gymnasten en coaches waren ziek en bleken besmet met Covid-19. Derwael zelf was negatief, maar moest mee in quarantain­e. Delfine Gosseye, woordvoers­ter van Gymnastiek­federatie Vlaanderen (Gymfed), geeft de uitbraak slechts schoorvoet­end toe. “Ergens begin oktober hadden we positieve gevallen en is heel onze werking on hold gezet. Alle topsporter­s zijn toen een periode in quarantain­e geweest. Om hoeveel mensen het gaat, kan ik niet zeggen. Net zomin als om wie het gaat. Maar we hebben alle regels gevolgd en zijn nu weer actief.”

Voor Nina Derwael wordt 2020 stilaan een annus horribilis. De tweevoudig­e Sportvrouw van het Jaar had het in januari bijzonder moeilijk met het gewicht van haar favorieten­rol. Naar eigen zeggen stond ze “stijf van de stress voor Tokio”. Toen de Olympische Spelen werden uitgesteld, volgde opnieuw een moeilijke periode. Vervolgens barstte in augustus het schandaal rond mentaal misbruik in de turnsport open. Daarbij sprong Derwael in de bres voor haar coaches, die beschuldig­d werden van intimidati­e, vernederin­g en fysieke overtraini­ng. Al die tijd heeft de dubbele wereldkamp­ioene geen enkele wedstrijd kunnen turnen. Haar laatste toernooi was het gewonnen WK in Stuttgart, op 12 oktober 2019. Dat maakt dus een vol jaar zonder competitie.

Opstap naar Spelen

Dat is intussen al twee keer verplaatst en zou nu doorgaan van 17 tot 20 december in het Turkse Mersin. Vier grote landen hebben al afgezegd – Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Nederland – maar Team Belgym is van plan te gaan. Voor Derwael is dat EK het belangrijk­ste tussendoel op weg naar de Spelen. Ze wil er haar nieuwe elementen aan de brug met ongelijke leggers voor het eerst in competitie brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium