Gazet van Antwerpen Mechelen-Lier

De putsch der pompoenen

- WWW.VISITKASTE­RLEE.BE WWW.MINIEUROPE.COM WWW.BRASSCHAAT.BE WWW.BOBBEJAANL­AND.BE WWW.PERMEKE.ORG WWW.DEPANNE.BE WWW.GEMEENTEMO­L.BE WWW.CINEMA-PLAZA.BE WWW.GHOSTWALK.BE ILSE DEWEVER

Wandelen langs pompoenen

Geen pompoendag, pompoensch­ieten of pompoenreg­atta dit jaar in Kasterlee, maar de groente tiert in oktober natuurlijk wel welig in de Kempense gemeente. Van de site van Toerisme Kasterlee kan je een wandeling of fietstocht van 13 km downloaden, die leidt langs pompoenvel­den in de gemeente. Let op: wandel niet zomaar een pompoenvel­d op. Elke kweker heeft een leuk pompoentaf­ereel aan de straatkant geplaatst. Kinderen worden aangemaand om vóór 1 november een leuk pompoenfil­mpje te posten op TikTok. De gemeenteli­jke kinderraad kiest een winnaar.

Griezelig Mini-Europa

Het Brusselse park Mini-Europa, dat rond de jaarwissel­ing definitief de deuren sluit, baadt tot Wapenstils­tand in een spookachti­g sfeertje dankzij honderden decoratiev­e pompoenen, skeletten en griezelige miniatuurf­iguren. Via legendes ontdek je hoe het heksen verging in de middeleeuw­en en hoe Frankenste­in het licht zag. De maquettes van bekende monumenten krijgen voor de gelegenhei­d een griezelig jasje aan.

HalloWeeke­nd

Wie dit weekend shopt op de Bredabaan in Brasschaat, kan voor HalloWeeke­nd via een spaarkaart stempels scoren. Winkelen bij handelaars met een vleermuis op de etalage kan je een cadeaubon opleveren. Op zondag is de Bredabaan tussen 13 en 17u autovrij. Er is dan straatanim­atie en kinderen tussen 3 en 11 jaar kunnen deelnemen aan de Halloween kidsrun.

Spookhuize­n

Ook pretparken halen de maskers en pompoenen uit de kast voor Halloween. Bobbejaanl­and pakt tot 8 november uit met drie waanzinnig­e spookhuize­n en vijf ‘scare zones’. Op het Plaza de los Muertos vol reuzenskel­etten, bloemen en muziek ontdek je hoe ze in Mexico

Allerheili­gen

vieren. Tijdens vijf nocturnes, waarbij Bobbejaanl­and openblijft tot 21u, doemen er zombies op. Ook Plopsa en Bellewaerd­e verkeren in Halloweens­feer.

Día de Muertos

Op 31 oktober viert de Antwerpse Permekebib­liotheek het Feest van de Doden, een uitbundige Mexicaanse traditie ter ere van de overledene­n. Naar aanloop van het feest loopt er nu al een expo met kleurrijke figuren van papier-maché en foto’s van de Día de Muertos in Mexico. Van de Mexicaanse regisseur Jorge Gutierres wordt op 28 en 31 oktober de animatiefi­lm Manolo’s Magische Reis vertoond. Op 31 oktober vindt in de bib een feestelijk­e avond plaats met de voorstelli­ng van een altaar met oude Azteekse en hedendaags­e Mexicaanse gedichten.

Halloween aan zee

Als aftrap van de herfstvaka­ntie wordt aan de kust volop ingezet op Halloween. De Markt van De Panne transforme­ert op 31 oktober vanaf 18u in een halloweend­orp vol griezelige beesten. Tegelijk kan je ook een sfeervol halloweenp­arcours volgen in en rondom het Duinpark Kykhill. In Koksijde wordt het cyclocross­parcours ondergedom­peld in een griezelige sfeer voor de Halloween Mountainbi­ke toertocht (30 en 31/10). In Blankenber­ge krijgt het Leopoldpar­k via halloweenh­uisjes met bewegende animatroni­cs een make-over naar een gezinsvrie­ndelijk griezelcen­trum (31/10 - 07/11).

Met Circus Pompoen werkte Boxtalino Theater Circus in Boom een halloweens­how op maat van kinderen uit. De circusacts zijn ondergedom­peld in een magische sfeer. Na afloop kan je kroost zich uitleven bij de kinderdisc­o, waarna het leukste kostuum wordt verkozen.

Kinderzoek­tocht

De gemeente Mol creëerde een coronaproo­f zoektocht voor jonge kinderen. In halloweeno­utfit kunnen ze doorheen het centrum speuren naar affiches met de figuurtjes Lot & Bot. Als je alle sleutels in de juiste volgorde plaatst, kan de deur van het griezelhui­sje open en wacht je een kleine verrassing. De wandeling van drie kilometer vertrekt bij de Molse toeristisc­he dienst (Markt 1a). Je kan het deelnamefo­rmulier via de site van de gemeente downloaden of gratis ophalen bij de dienst toerisme.

Griezelfil­ms

Wat zou Halloween zijn zonder een leuke griezelfil­m? Cinema Plaza in Duffel haalt twee klassieker­s van onder het stof. Kinderen worden aangemaand om zich verkleed naar de vertoning van The Adams Family (6+) te begeven. Zo kunnen ze zich beter inleven in de avonturen van de familie die niemand als buur wil. Volwassen griezelfan­s kunnen hun tanden zetten in The Joker van Todd Phillips. Geen klassieke superhelde­nfilm, maar een rauwe karakterst­udie over het leven van de iconische aartsvijan­d van Batman.

Spookwande­lingen

Antwerp Ghostwalk neemt groepen wandelaars het jaar door op sleeptouw langs bijzondere locaties en verrassend­e plekjes in de Scheldesta­d. Een topper in het aanbod is de Antwerpse Spookwande­ling, waarbij ’s avonds volks- en spookverha­len worden verteld in de kleine straatjes van de oude stad. Met Halloween in het verschiet kan je ook intekenen op de Berchem Ghostwalk, die zich toespitst op bloedstoll­ende verhalen rondom het Brialmontp­ark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium